Акценти
Начало / Култура / „Сцена на духовността“ представя две книги на Кънчо Великов

„Сцена на духовността“ представя две книги на Кънчо Великов

Кънчо Великов

Международно творческо сдружение „Сцена на духовността“ – Плевен ще представи две книги на Кънчо Великов, информира за ИнфоПлевен поетесата Валентина Атанасова, която е зам.-председател на Сдружението и главен редактор на алманах „Светопис“. Събитието ще е първото за новия творчески сезон и ще се състои на 7 октомври от 16.30 ч. в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“.

Новите книги на Кънчо Великов се наричат „Седмият сезон“ – поезия, и „Тече река…“ – с литературно-критичните студии.

Кънчо Великов е роден на 12.10.1942 г. в село Караисен, Великотърновско. Завършил е техникум по механотехника „Д-р Василиади” в град Габрово. Работил е в машиностроенето като шлосер, матричар, галванист и конструктор. Стихове пише от ранните си ученически години. Негови стихове са излъчвани по БНТ и БНР. Участва със свои творби в литературни сборници и в повече от 20 антологии на българската поезия. Публикувал е поезия, есеистика и публицистика в централния литературен печат. Автор е на поетичните книги „Битие”, „Спасение”, „Равновесие”, „Преди съня”, „Виното на залеза”, „Росата на съня”, „Благослов”, „Седмият сезон”.

Отделни негови стихове са преведени на сръбски, английски и португалски. Редактор е на редица книги. От 1995 г. до 2000 г. е председател на Литературната група „Цанко Церковски” към читалище „Братство” – град Павликени, където води литературни представяния на известни български творци. Награждаван в национални конкурси за поезия. Член е на Съюза на българските писатели.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...