Акценти
Начало / Култура / Сурва, весела година!

Сурва, весела година!

сурвачка

Според народния календар на 1 януари се празнува Сурваки. Обичаят е още в първите часове на новата година да тръгнат сурвакарите, които обикалят от къща накъща и наричат за здраве и берекет. Групите на сурвакарите са от малки момчета или по-големи ергени. Те носят т прясно отсечени, сурови дрянови пръчки, украсени с парички, пуканки, сушени плодове и червени вълнени конци.  С тях те сурвакат и благославят всеки член от семейството, като започват от  най-стария.

Сурва, весела година,

златен клас на нива,

червена ябълка в градина,

пълна къща със коприна!

Да си жив и здрав догодина,

догодина, до амина!

С тези пожелания те прогонват злите сили, които вилнеят по време на “мръсните дни”, от къщата на стопаните и предпазват хората от тях. Домакините в знак на благодарност даряват сурвакарите с дребни пари, лакомства, кравайчета и сушени плодове.

По традиция вечерта преди сурваки се подрежда богата трапеза, около която се събира цялото семейство. На масата се слага баница с късмети, пита и свинско месо. Късметите са дрянови клонки с пъпки, като всяко е наречено за здраве, късмет, плодородие и т. н. и според това на кого кое се е паднало, се гадае за състоянието му през новата година.

В първия ден на новата година са характерни различни гадания, свързани със здравето и благополучието на членовете на семейството, плодородието. Широко разпространена е практиката в огнището да се хвърлят дрянови пъпки, наречени на член от семейството, като се следи коя ще подскочи и ще се разпукне — смята се, че този човек ще бъде здрав през годината.

На 1 януари се ипълнява обичаят ладуване, който е гадание за женитба. Изпълнява се от момите, които пускат в котле с вода белязани китки или пръстени. Една мома (някъде дете, старица или др.) ги изважда, наричайки при това на кого какъв брачен партньор се пада. Потапянето и изваждането са съпроводени със специални песни, като обичаят обикновено завършва с общо хоро.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...