Акценти
Начало / Общество / Сурва, весела година – живо-здраво догодина, до амина!

Сурва, весела година – живо-здраво догодина, до амина!

Сурва, весела година,
догодина по-весела,
зелен клас на нива,
голям грозд на лозе,
жълт мамул на леса,
червена ябълка в градина,
пълна къща с коприна,
живо-здраво догодина,

догодина, до амина.

На 1 януари според народния календар се празнува Сурваки. Според обичая още в първите часове на новата година тръгват млади момци сурвакари, които обикалят от къща на къща и наричат за здраве и берекет. Групите на сурвакарите са от малки момчета или по-големи ергени. Те носят дрянови пръчки, украсени с парички, пуканки, сушени плодове и червени вълнени конци. С тях те сурвакат и благославят всеки член от семейството, като започват от най-стария.

Смята се, че в къща, в която са влезли сурвакари, ще е честита през цялата година.  Затова домакините в знак на благодарност даряват сурвакарите с дребни пари, лакомства, кравайчета и сушени плодове.

В първия ден на новата година са характерни и различни гадания, свързани със здравето и благополучието на членовете на семейството. Изпълнява се обичаят ладуване, който е гадание за женитба. Момите, които са за женене, пускат в котле с вода белязани китки или пръстени. Една мома (някъде дете, старица или др.) ги изважда, наричайки при това на кого какъв брачен партньор се пада. Потапянето и изваждането са съпроводени със специални песни, като обичаят обикновено завършва с общо хоро.

Празничната трапеза на Васильовден е богата и блажна. Сред задължителните блюда са свинска пача и петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови късмети. Задължително трапезата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове.

На първи януари църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики.

Празникът Обрезание Господне припомня обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му.

Свети Василий Велики е голям християнски мислител, философ и писател. Той на дело реализира идеята на Христовия закон на любовта и прошката като полага основите на благотворителната християнска дейност. Василий, наречен Велики още приживе, бил надарен и с пророческа сила, която му позволила да предвиди деня на своята смърт.

На този ден имен ден празнуват: Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...