Акценти
Начало / Култура / Суеверията относно часовниците  

Суеверията относно часовниците  

Суеверия. Независимо дали вярвате в тях или не, те все още съществуват в днешния свят, захранвайки се от страховете и вярвания на хората. От благословението на някого след кихането му до чукането в дърво за късмет винаги ще има хора, които вярват в тези суеверия, за да ги поддържат живи.

Някои от най-популярните вярвания обаче са, че часовниците могат и ще причинят лош късмет и дори могат да завършат със смърт. Знаем, че е сурово, но хората приемат тези суеверия много сериозно и някои дори живеят живота си според тях. Например, някои хора не подаряват и не получават часовници за подаръци, или например суеверието ако не поправите спрял часовник в една стая, някой ще умре поради това. Колкото и лудо да звучи това, тези суеверия са само някои от многото митове и вярвания относно часовниците, които ще изследваме в тази статия.

Когато часовник спре

Смята се, че майстор часовникар влага част от душата си в творението си, когато създава часовника с ръцете си, така че когато часовникът е счупен, хората вярват, че и душата му се разбива. В механичния часовник има малко златно колело за баланс, което се върти напред-назад, регулирайки времето. Не е необичайно някои любители на часовниците да наричат ​​тази част от часовника „сърцето“ или дори душата му. Може ли това да е началото на това суеверие .. или просто съвпадение?

Даване / получаване на часовници като подаръци

Едно от най-често срещаните суеверия, които ще чуете днес, е, че даването или получаването на часовник се счита за лош късмет по редица причини. Първо и най-важното е, че подаряването на часовник значи две неща: отброявате времето, което ви е останало заедно и времето на връзката ви неизбежно ще свърши скоро.

Няма значение къде живеете, това суеверие е добре известно, където и да отидете. В Азия даването на часовник на някого като подарък се счита за проклятие и ако говорите китайски, даването е 送, а часовникът 时钟 двете думи, взети заедно, звучат като 送终, което означава склонност към смърт и погребение. По този начин е известен като лош късмет поради звука си. Не всички от тези суеверия обаче са лоши. В Русия подаряването на часовник е начин да се каже, че искате приемникът да живее дълго време.

Един от начините да се противопостави на това суеверие е получателят на подаръка да плати много малка сума пари (например 10 стотинки), така че подаръкът действително да бъде продаден, а не подарен. Така че следващия път, когато получите часовник като подарък, не забравяйте да платите на дарителя.

Спиране на часовника, когато някой умре

В миналото спирането на часовника, когато притежателят му умре, е била много често срещана практика, независимо от религиозния произход. Суеверието е, че ако не спрете часовник в стая, в която някой е умрял, ще има лош късмет за всички, които живеят в къщата. Твърди се, че това вярване произхожда от Германия и Великобритания и се казва, че когато човек умре, времето за този човек спира. Тогава започва нов период на съществуване – безвремие. Ако се остави времето да продължи напред, това подканя духа на починалия да остане в дома и да ги преследва завинаги.

Друга причина за спиране на часовника, когато някой е умрял, е направена въз основа на убеждението, че спирането на часовниците е начин да се позволи на душата на покойника да премине в следващия живот без никакви притеснения за времето.

Вероятно най-логичното обяснение от практиката обаче е било спирането на часовника е да се записва времето на смъртта. Също така позволява на опечалените да останат и да тъгуват толкова дълго, колкото желаят, без да се притесняват колко време е изминало.

Прочете още: Избор на часовник според зодията

В заключение

От разбиването на душата на часовникарите до прекратяването на връзката, има някои доста интересни суеверия относно часовниците. Не позволявайте на тези суеверия да контролират решенията, които взимате в живота, защото в крайна сметка те са точно това .. суеверия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...