Акценти
Начало / Общество / Студентите на МУ-Плевен ще представят висшето училище в Летния университет в Албена

Студентите на МУ-Плевен ще представят висшето училище в Летния университет в Албена

Близо 400 студенти от над 25 университета от страната участват в  ХIV-то издание на Летен университет,  което стартира вчера. Събитието, организирано от Националното представителство на студентските съвети в Република България, ще продължи до 29 август, с домакин к.к. Албена. Сред участниците са студенти от Медицински университет в Плевен, които ще представят достойно висшето училище, казаха от  плевенското учебно заведение.

Академията започна с публична дискусия с бившите председатели на НПСС на тема: „Студентските съвети – стъпало по пътя и ролята на студентите в процеса на вземане на решения”. Предвидени са още публични лекции за младите студенти на Мая Манолова – омбудсман на Република България, Сергей Игнатов – екс министър на образованието, и други. Очаква се да се включи и Меглена Кунева – министър на образованието и науката и вицепремиер на Република България.

Във  втория ден на проекта – 24 август, студентите ще се надпреварват в 10 вида спорт – плажен футбол, плажен волейбол – мъже и жени, стрийт баскетбол – мъже и жени, плажен тенис, плуване, плажна лекоатлетическа щафета, плажна щафета, дърпане с въже, плажен крос и трибой.

 „Летен университет 2016″ е проект на Националното представителство на студентските съвети, стартиращ като „Национални студентски игри“ през 2002 година. Посредством участието на студентите  в обучения, семинари, спортни и културни събития летният университет създава атмосфера на  активен диалог между студентските общности на висшите училища, обединявайки ги да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието и междукултурните ценности.

Затова освен спортни игри, всяка година организаторите се стараят да променят и обогатяват програмата на Летния университет, включвайки в нея различни академични и творчески семинари, обучения за работа в екип, състезания по знания, както и мероприятия с развлекателен характер – Мис и Мистър „Студентско лято“ , Нептунова-вечер, Графити-парти и др.

 Летният университет ще бъде закрит с тържествена церемония на 28 август, когато ще бъдат отличени и първенците в съответните спортове.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...