Акценти
Начало / Политика / Студентите излязоха с призив за подкрепа на протеста им

Студентите излязоха с призив за подкрепа на протеста им

студенти окупация

Стига на апатията, стига на бездействието, стига на безхаберието! – това призовават в петицията си окупиращите студенти в Софийския университет, която беше разпространена днес.

„Време е студентите да заемат позиция за своето бъдеще. Да изкажат своята дума – искат ли да живеят в по-добро общество, където техният глас реално ще се чува”, пише в преамбюла на петицията, в която студентите призовават  своите преподаватели „да застанат зад своите възпитаници, дори пред тях – да поемат ударите, които следват”.
В текста на самата петиция студентите са записали, че търсят „морална отговорност от представителите на Конституционния съд в СУ, начело с проф. Димитър Токушев, за връщането на Делян Пеевски като депутат в Народното събрание”.
Те настояват министър-председателят да заяви публично и под клетва кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС, както и да „се заявят публично критериите, които изпълнителната власт счете за меродавни при преценката за това кой да бъде предложен за председател на ДАНС”.

И още – студентите настояват Делян Пеевски да подаде оставка като народен представител.

„Ще застанете ли рамо до рамо с нас за по-добро бъдеще, за морал в политиката, за съвестност и за уважение към нас, гражданите, избирателите, народа? Ще застанете ли до нас в борбата за принципи? Или ще застанете срещу нас – и ще признаете статуквото, ще се съгласите да продължавате да живеете в такова общество, с такива политици?”, са въпросите, които студентите отправят с петицията си към всички.

Студентите започнаха окупация на аудитория 272 на СУ сутринта в сряда, когато в залата лекции трябваше да има председателят на Конституционния съд Димитър Токушев. Младите хора поискаха професорът да поеме моралната отговорност за решението за Пеевски.

 

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...