Акценти
Начало / Икономика / Строежът на новото Плевенско депо за отпадъци стартира с кетъринг и музика

Строежът на новото Плевенско депо за отпадъци стартира с кетъринг и музика

DSCN3438

Официалният старт по изграждането на новата регионална система за отпадъци в Плевен беше даден днес от кмета на града проф. Димитър Стойков. На практика по изграждането на новото депо се работи от началото на септември, тъй като сроковете ни притискат, заяви на пресконференция преди това екологът на Общината инж. Павлина Иванова. Въпреки това общинското ръководство отбеляза символичната първа копка на проекта на самата строителна площадка с кетъринг и музика.

Регионалният център за управление на отпадъците ще включва първа клетка от новото регионално депо, инсталации за сепариране и компостиране и Център за предаване на опасни отпадъци. Депото ще бъде разположено на площ от 201,418 дка и ще обслужва шест общини от Плевенска област – Плевен, Искър, Долна Митрополия, Гулянци, Пордим и Долни Дъбник. Първият етап от изграждане на депото ще приключи през април 2015 г , като до момента се спазват всички срокове. 59 814 тона е количеството на отпадъците, които ще бъдат третирани годишно в новото депо. Получения качествен компост пък ще е 6 908 тона.

DSCN3429

Проектът е спасен в последната минута, изтъкна проф. Стойков, тъй като още 2001 г. са  направени два проекта, които са отхвърлени от Министерството на околната среда и водите. Кметът посочи, че ако проектът не е бил ревизиран и приведен в изпълнение, Община Плевен е трябвало да плати над 3 млн лв за депониране на битовите отпадъци тази година. От днес стартира и проектът за рекултивацията на старото депо за отпадъци, тъй като то не отговаря на никакви европейски изисквания, информира още Стойков.

DSCN3413

Новото депо за битови отпадъци на Плевенски регион, което се изгражда близо до сегашното край Буковлък, е на стойност 27 795 953 лева. Финансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 22 256 220 лв,, националното съфинансиране по ОП”Околна среда 2007-2013” е 3 927 568 лв, а финансирането от общините е на стойност 1 612 165 лв. Новото депо ще обслужва шест общини от Плевенска област – Плевен, Искър, Долна Митрополия, Гулянци, Пордим и Долни Дъбник.

Новата „Регионална система за управление на отпадъците“ ще създаде 56 постоянни работни места. Изпълнител на проекта е ДЗЗД РСУП – 2013” – Пазарджик, а строителният надзор ще се осигурява от ДЗЗД „Рутекс – АТИ” – София.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...