Начало / Култура / Общината приключи проект за над 5 милиона лева за развитие на туризма в Плевен

Общината приключи проект за над 5 милиона лева за развитие на туризма в Плевен

проект-туризъм

На заключителна среща днес бяха отчетени резултатите от «Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен” преди окончателното му приключване на 22 ноември тази година. За реализирането на проекта бяха отпуснати 5 млн. 047 хил.лв. чрез Европейския фонд за регионално развитие, припомни ръководителят на проекта Бранимир Мирчев, секретар на Община Плевен. След направени анекси по договора собственият принос на Община Плевен в реализацията на проекта е близо 264 000 лв.. Партньор по проекта  на Община Плевен е Областна администрация.

проект туризъм
В рамките на проекта са ремонтирани 16 мостчета в парк Кайлъка

По проекта са извършени ремонтни и реставрационни работи на Панорама „Плевенска епопея 1877” ,антична римска крепост „Сторгозия” , исторически каменен мост на река Вит, при с.Ясен, с Паметник на победата. До края на проекта се очаква на Панорамата да заработи панорамен асансьор. В парк Кайлъка са извършени редица благоустройства – поставени са нови пейки, изграждат се нови мостчета, спортна площадка с фитнес съоръжения.

проект туризъм
Паметникът на победата при река Вит с възстановения мраморен медальон – точна реплика на оригинала, който се съхранява в Панорамата

В рамките на проекта се проведе обучение на девет служители от Панорамата, които придобиха професионална квалификация „екскурзовод”.         „Студио Златен век” – София организира и проведе  две възстановки: „Освобождението на Плевен” на реконструирания мост на река Вит и „Един ден в римска Сторгозия”.  В провеждането им взеха участие над 460 човека от страната, Румъния, Русия и Италия.

В началото на ноември – 6 и 7 ноември, е предвиден журналистически тур, на който ще бъдат представени реновираните обекти и изработените по проекта рекламни материали – картички, плакати, каталог с карта на обектите.

На заключителната пресконференция Бранимир Мирчев обясни, че в бюджета на Общината за следващата година ще бъдат предвидени средства, които да бъдат насочени към мерки за увеличаване на туристическия поток към ремонтираните обекти. За опазване на направеното вече е назначена охрана на крепостта «Сторгозия» и на моста на река Вит, като се обмисилят възможности за опазване на подобренията в парк Кайлъка. Зам.-областният управител Мирослав Михайлов гарантира, че ще бъде запазена забраната за влизане на автомобили на територията на парка. За зареждащите автомобили ще бъдат издавани специални пропуски, обясни Михайлов.

На зададен въпрос има ли проблем с финансирането на проекта, заради това, че ангажирана с ремонтите фирма е наела подизпълнители, Бранимир Мирчев заяви, че такава опасност няма. От фирмата уточниха, че не става въпрос за подизпълнители, а за наети на трудов договор лица.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...