Акценти
Начало / Култура / Страхил Найденов – познат и различен, в новата си изложба

Страхил Найденов – познат и различен, в новата си изложба

Невероятните картини от камък на Страхил Найденов отново населиха пространството на Къщата на художниците в Плевен със своята светлина и енергия. Познат, но и много различен се показа той пред публиката в тази самостоятелна изложба, която по традиция всяка година представя в Къщата на художниците.

„Всеки път майсторът ни изненадва с идеите си, с начина, по който ги е реализирал, с внушенията, които е постигнал чрез камъка. Те изразяват състояния – Проникване, Сянка в съня ми, Сияние, Еуфория, Свободно падане, Трепкаща светлина, Корени, В прегръдката на облаците, Още един сив ден, Равноденствие, Заслушан в тишината”, каза при откриването на изложбата уредникът на галерията Татяна Любенова, изброявайки част от имената, които художникът е дал на творбите си.

Според Страхил Найденов тази негова нова изложба дава отговорите на въпросите, които си е поставял през последните месеци. „Всяка творба стои със собствените си вибрации в пространството – отразява неща, които са ме докоснали, надявам се да докоснат и публиката”, сподели той.

По-различното в новите му творби е повечето динамика, триизмерност, повечето цвят, интересни експерименти с материал – освен камък е включено стъкло и порцелан,  казва Страхил Найденов. Особено скъпа за него е работата, създадена в съавторство с неговата дъщеря Сирма, която учи изобразително изкуство в НУИ „Панайот Пипков”.

Всеки, който иска да се докосне до светлия дух в творбите на Страхил Найденов, може да направи това в Къщата на художниците в Плевен. И така да стане част от публиката в Белград, Флоренция, Базел, Орегон, Ню Йорк, Токио, оценила високо майсторството на плевенския творец.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...