Акценти
Начало / Икономика / Стратегия за ликвидиране на  АЧС в България  обсъждат днес

Стратегия за ликвидиране на  АЧС в България  обсъждат днес

Страната ни получи 2.9 млн. евро от ЕК за превенция на заболяването

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов ще представи днес Стратегия за ликвидиране на Африканската чума по свинете. Документът ще бъде обсъден с научната общност и ветеринарно медицински експерти. Мерките за ликвидиране на заболяването са приложими след като бъде ограничено разпространението на АЧС.

На срещата в Тракийския университет в Стара Загора е поканен да присъства омбудсманът на РБ Мая Манолова.

Между временно министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна в Брюксел  с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис. След срещата стана ясно, че България ще получи 2.9 милиона евро по Плана за превенция на заболяването Африканска чума по свинете за 2018-2019 год. от Европейската комисия. Половината от тези средства ще ни бъдат предоставени авансово за покриване на съответните разходи, съобщават от МЗХГ.

От срещата е станало ясно, че от 21 септември до началото на октомври ни предстои одит от ЕК по мерките, които държавата прилага за справяне с АЧС. От този одит зависи и съфинансирането, което ще получим и финансовата подкрепа на действията, които прилагаме. Всичко това е под условие, че ние строго изпълняваме европейското законодателство.

Към 31 юли 2019 г., страната ни е заявила 11 милиона евро, които ще могат да се ползват като компенсация за вече ликвидирани огнища на АЧС в свинекомплексите. Министър Танева е получила уверение, че отговор за това искане ще получим в рамките на 30 дни.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...