Акценти
Начало / Здравеопазване / Стратегическата карта за шум на Плевен ще бъде актуализирана

Стратегическата карта за шум на Плевен ще бъде актуализирана

Да бъде актуализирана стратегическата карта за шум на град Плевен, реши Общинският съвет. Картата е разработена от Община Плевен и приета от местния парламент с решение от 29.11.2012 г.

Съгласно чл. 4, ал. 5 от Закона за защита от шума в околната среда, стратегическите карти за шум се преразглеждат и при необходимост се актуализират и одобряват най-малко веднъж на всеки 5 години от датата на одобряването им от компетентния орган. Задължение на всяка агломерация с население над 100 000 жители е да актуализира стратегическата си шумова карта в срок до 30 юни 2017 г.

Стратегическата карта за шум на Плевен дава пълна характеристика за акустичната среда в града, като обхваща четирите основни източника на шум в населените места – автомобилния, железопътния, въздушния транспорт и промишления шум. За целта чрез измерване, изчисление и картотекиране на шумовите нива в околната среда се определя степента на шумовото натоварване. Актуализирането на Стратегическата шумова карта ще отрази актуалното състояние на акустичната среда, ще покаже и ефективността на предприетите до момента мерки за ограничаване и намаляване на шума на територията на агломерация Плевен. Крайната цел е създаване на здравословни условия на живот на населението и опазване на околната среда от шум, чрез разработването и прилагането на интегриран подход и мерки за неговото избягване, предотвратяване или намаляване.

Положителни становища по актуализираната стратегическа карта за шум на Плевен са дали Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...