Акценти
Начало / На фокус / Стотици плевенчани под развети трибагреници празнуваха на площада Трети март (снимки)

Стотици плевенчани под развети трибагреници празнуваха на площада Трети март (снимки)

Стотици граждани се стекоха днес  на площада в Плевен, въпреки поледицата, за да присъстват на тържествения ритуал по повод 140-та годишнина от Освобождението на България. Той започна с прием на тържествения караул и издигане на българския флаг под звуците на химна. За първи път в тържествения караул се включи и ученическият гвардейски отряд към ОУ „Д-р Петър Берон“ – Плевен.

Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от храмовете в града отслужиха панихида пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец”, който беше опасан с над 700-метров трибагреник, ушит от децата на Плевен. Знамето, което претендира да е най-дългото ушивано досега в страната, премина тържествено по централната част на града, носено от деца, техните родители  и много граждани. Сред знаменосците беше и 3-годишният Теодор.

С приветствени слова към официалните гости на тържествения ритуал и към гражданите се обърнаха кметът на Плевен Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров. В словото си кметът Спартански припомни  историческите събития и саможертвата на героите, довели до Освобождението на страната ни като подчерта, че то не ни е подарено. „Нашите наследници трябва да знаят, че и днес, 140 години след Освобождението ни, нищо не се дава даром. В този неспокоен свят оцеляват силните, единните, тези, които имат национална чест, достойнство и самочувствие да защитават своята национална кауза. България трябва да бъде единна, не трябва да забравяме, че сме един от най-старите народи на Европа и нямаме повод да се срамуваме от своята история. Благодарни сме на всички, които дадоха живота си за нашата свобода, за това, че ни има, че ни оставиха своите завети и показаха какъв трябва да бъде историческият път на България. Нямаме повод за срам и национално униние, трябва да гледаме напред, да бъдем единни и да следваме своите цели”. В края на на словото си кметът получи парче от знамето, което ушиха плевенските деца за този ден.


По повод Националния ни празник поздравителни адреси бяха изпратени от посолството на Република Полша, Генералния консул на Руската федерация в Русе, ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, командир на Плевенския гарнизон.

Церемонията завърши с поднасяне десетки венци и цветя пред вечния огън на Мавзолея. Официални лица и граждани склониха глави в  минута мълчание в израз на почит към загиналите за Освобождението на България. Сред официалните лица бяха народни представители, общински съветници, представители на политически партии, организации.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...