Акценти
Начало / Общество / Столетницата баба Йорданка от Байкал: Дълголетието е в мотиката

Столетницата баба Йорданка от Байкал: Дълголетието е в мотиката

Тайната на дълголетието се крие в мотиката. Това заяви на 100-ия си рожден ден баба Йорданка Стоева от село Байкал, който отпразнува с много гости на 17 октомври, разказаха за ИнфоПлевен от читалище „Пробуда 1925“ в село Байкал.

Баба Йорданка е родена на 16 октомври 1915 г. в семейството на Василка и Тодор Клаеви. Тя е първородно дете в семейството, има сестра Люба на 92г., която живее в Русе и починали сестра Параскева и брат Иван.  През 1941 г.се омъжва за Таси Господинов Стоев-дърводелец от село Гиген.  Баба Йорданка има две дъщери Емилия – филолог и Нелия -химик-инжинир, 4 внука и 8 правнука, между които военен инженер, експерт по електроника, философ, медик, читалищен деец, студенти и отлични ученици. Макар и отдавна останала вдовица, баба Йорданка продължава да работи до дълбока старост както в хубавата си градинка, така и на полето.

Често обича да се шегува, че нейната професия е „мотиката“. Сега тя е трудно подвижна, но е запазила бодър дух и бистър ум за възраста си, интересува се има ли новини в селото и забавно разказва спомени от своя живот. За нея с много признателност и любов се грижат нейните две дъщери.

столетница Байкал

Йорданка Стоева получи поздравителен адрес  и огромна торта от името на Поля Цоновска-кмет на община Долна Митрополия. Те й бяха  поднесени от Светлана Георгиева- Секретар на общината, а Цецо Андрейски- зам. – кмет на община Долна Митрополия поднесе заедно с букет и символичен паричен подарък, с пожелание да бъде здрава и обградена още дълги години с любовта на близките и роднините си. Столетницата получи поздравителни адреси още от Куно Калинов – кмет на с.Байкал, Красимира Боянова-Дамянова  – секретар-библиотекар на НЧ“Пробуда 1925 г.“ в село Байкал, Любомир  Първанов-председател ОС на Съюза на пенсионерите 2004 и член на Областният съвет на пенсионерите, роднини и жители на с.Байкал.

Баба Йорданка посрещна с широка усмивка гостите за стотния си рожден ден, радвайки се на висок дух и добро настроение сред роднините и приятелките си.

Баба Йорданка-Байкал

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...