Акценти
Начало / Любопитно / Столетникът Иван Попов: Не позволих на лошите неща в живота да ме победят

Столетникът Иван Попов: Не позволих на лошите неща в живота да ме победят

столетник

Иван Николов Попов – най-възрастният ветеран от Отечествената война в Плевенска област, навърши днес 100 години. По повод юбилея той беше поздравен от заместник-кмета Дамянка Владимирова и управителя на Общински домашен социален патронаж Биляна Ралчева,

Подполковникът от запаса е роден в Македония. Израства в различни интернати и благодарение на български организации  завършва Агрономически факултет. За труда си получава най-ценния си орден – „Ветеран на труда”. Създава семейство в Плевен.   27-годишен става участник в Отечествената война. По-късно по политически причини той е изпратен в лагера в Белене за година и осем месеца. Подчертава, че единствено младостта му е помогнала да преживее този период.

Иван Попов има една дъщеря, която завършва медицина в Македония и остава да живее там. Ветеранът се радва на двама внуци и двама правнуци, при които гостува по месец в годината.

След смъртта на съпругата си преди 18 години живее сам в дома си на ул. „Стара гара” в Плевен. Всяка събота и неделя столетникът се разхожда с приятели или близки в парк „Кайлъка” и задължително пие кафе с малко коняк. Интересува се от всички актуални въпроси на обществения живот и има мнение за тях.

За един век преживях и хубави, и лоши неща, споделя юбилярят. Сякаш лошите бяха повече, но не позволих да ме победят, казва той с усмивка, която не слиза от лицето му.

За 100-годишнината си Иван Попов получи от името на Община Плевен поздравителен адрес, сума от 500 лева /по Решение на Общинския съвет/ и торта, а от  екипа на Общинския патронаж – кошница с цветя и плодове.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...