Акценти
Начало / Любопитно / Столетникът бай Димитър от Левски: Трудът е в основата на дълголетието

Столетникът бай Димитър от Левски: Трудът е в основата на дълголетието

Вековен юбилей посрещна  на 30 януари Димитър  Керезов от Левски. Бай Димитър е ветеран от Втората световна война. Участва в Двета плевенска дивизия, мобилизиран на 9 май 1944г. На фронта получава вестта за раждането на сина си Иван.  Днес столетникът се радва на две внучки- Снежка и Димитринка, и четирима  правнука –Ива, Деси, Калоян и Симона.

Столетникът е роднина на Никола Вапцаров. Бабата на бай Димитър е първа братовчедка на майката на Никола Вапцаров -Елена Везюва . Той научава това едва през 1958 година при посещението на музея в Банско, където удивителната прилика на неговата баба с майката на Вапцаров е повод да я заговори и разбере родствената връзка.

Трудът стои в основата на дълголетието,  смята бай Димитър,  съхранил своя бодър дух, свежа мисъл и скъпи спомени.  Да се въведе вероучение в българските училища за възпитаване  във вяра и уважение, да се върне казармената служба,  смята че е необходимо бай Димитър, който следи новините с тревога от случващото се в страната.

Демократ по душа, той и днес учи правнуците на любов към труда и знанието.

IMG_20160130_110513столетник

По повод юбилея си столетникът получи поздравителен адрес от Община Левски,  цветя, голяма торта и 200 лв. с решение на Об С-Левски , които му връчи Петя Чолакова, гл.експерт  „Образование, култура и спорт” . Петя Чолакова  връчи на юбиляря отличията и поздравите, изпратени от Министерството на отбраната и Съюза на ветераните от войните. Децата от Фолклорна формация „Северняшка огърлица” с ръководител Мариета Аспарухова  го поздравиха с песни.

IMG_20160130_110115деца

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...