Акценти
Начало / Образование / Старши и младши посланици на ЕП от ДФСГ „Интелект” участваха в дискусия по проект „ФЛАГ“

Старши и младши посланици на ЕП от ДФСГ „Интелект” участваха в дискусия по проект „ФЛАГ“

ДФСГ „Интелект“ – Плевен, училище посланик на Европейския парламент, беше домакин на дискусия на тема „30 години от падането на Берлинската стена и 15 години източно разширяване, демократично включване на гражданите“. Събитието е част от дейностите по европейски проект „ФЛАГ” на сдружение „Учебна работилница Европа“.

В голямата концертна зала на училището, при спазване на всички противоепидемичните мерки, 70 ученици от 10 и 11 клас – младши посланиците на гимназията, членове на Ученическия съвет и други изявени ученици, се включиха в дискусият. В аудиторията бяха също старши посланиците на ЕП Михаела Карамфилова, зам.-директор на ДФСГ „Интелект” и преподавателите Севинч Алиева и Йоана Лазарова.

Събитието откри Емил Райков, директор на гимназията. Тай подчерта, че ДФСГ „Интелект” има дългогодишно ползотворно сътрудничество със сдружение „Учебна работилница Европа” и пожела успех на дискусията.

Председателят на „Учебна работилница Европа”, Пенка Спасова представи дейностите по проект „ФЛАГ” – международните събития в Йена през ноември 2019 г.: работни срещи с политици и граждани, публична дискусия, речи от балкона, демонстрационен марш, много успешния конкурс за есе на тема „Моята Европа”, с участници от 12 населени места от цяла България, допитване до плевенчани с 10 въпроса за солидарността и ценностите, за демокрацията и личната ангажираност, за смисъла от развяване на знамето.

Личните си спомени от пребиваването в Западна Германия и от посещението си в Берлин след падането на Стената разказа журналистът Николай Колев. Той е имал шанса да пътува преди 1989 г. до Хамбург и Франкфурт като музикант, но е бил наясно, че това е било много трудно и често невъзможно за повечето българи.

Сътрудникът на „Учебна работилница Европа”, Иванка Ватева изнесе в презентация познати, нови и любопитни факти за историята на знамето – на България, Германия, Румъния и Европейския съюз.

Елиза Асенова от 11 в клас и Владимир Ганчев от 11 а клас прочетоха пред съучениците си две от есетата, наградени в конкурса по проект „ФЛАГ” – на 13-годишната Надежда Попска от Ловеч и на 21-годишната студентка в Софийския университет Десислава Иванова.

В последвалата дискусия учениците бяха провокирани да отговарят на въпроси за какво биха развели флага днес и биха излезли на улицата. Какво очакват от Европа? Какво е самочувствието им, когато се сравняват със свои връстници от други държави, с които се срещат по проекти по програма „Еразъм+”? Биха ли се включили в политиката на местно, национално или европейско ниво.

Цветелина каза, че е важно в България да има повече възможности за младите хора, че тя планира да учи в чужбина, но иска да се върне и е готова да се включи активно в политиката. Виктория сподели, че нейно пътуване по „Еразъм” й е показало, че не трябва да се водим от насаждани предубеждения за особеностите на други нации и колко е била щастлива да се запознае със свои връстници. „Аз бих развял европейското знаме на Деня на Европа – 9 май”, каза Владимир и допълни, че би участвал в протест за добра кауза, каквато е спирането на климатичните промени, че е убеден, че днешните млади ще направят света по-добро място.

Преподавателят Йоана Лазарова сподели, че работи със своите възпитаници по най-различни инициативи за опознаване на Европа и Европейската общност, за да наредят „парченцата на пъзела във флаг”. Някои от най-активните вече са участвали в дейности по програма „Еразъм”, а на мнозина предстои пътуване до Португалия и Ирландия.

Събитието приключи с пожелания за нови срещи.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...