Начало / Общество / Стартира първият курс „Начална военна подготовка“ в Плевен

Стартира първият курс „Начална военна подготовка“ в Плевен

Вчера в Единен център за начална военна подготовка – военно формирование 22160 в град Плевен стартира първият курс „Начална военна подготовка“ за български граждани. Той ще се проведе в периода 11-28 април 2016 г.

Досега за курсовете по начална военна подготовка кандидатстваха само студенти. Вече всички български граждани без военна подготовка, желаещи да получат начална военна подготовка, могат да преминат курс, организиран от Министерството на отбраната. Изпитите за завършване на курса на обучение ще се проведат в периода 25-28 април 2016 г., а полагането на военна клетва – на 28 април 2016 г.

Курсовете за начална и специална военна подготовка на българските граждани се обявяват ежегодно със заповед на министъра на отбраната в Каталог на курсовете по начална и специална военна подготовка, в който се определят мястото на обучение, броят на обучаемите в съответния курс, наименованието на курсовете по специална военна подготовка, продължителността на курсовете, редът за кандидатстване и други специфични изисквания.

Всеки български гражданин без военна подготовка може да се информира за предстоящите курсове по начална военна подготовка на интернет страниците на Министерството на отбраната и на Централното военно окръжие (военните окръжия, областните военни отдели и офисите за военен отчет в общините/районите).

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...