Акценти
Начало / Любопитно / Старинни оръжия в музей на открито представиха в село Ясен

Старинни оръжия в музей на открито представиха в село Ясен

image

Представители на Национално дружество „Традиция” – Плевен представиха музей на открито в село Ясен. Исторически оръжия и предмети от старинно военно оборудване бяха изложени на площада в селото. Показани бяха над 50 експоната от частни колекции, като оръжията са напълно автентични, други са реставрирани или са точни копия, изработени по оригинални образци, научихме от Милен Първанов от сдружение „Традиция“.
Посетителите на изложбата са имали възможност да разгледат и да в ръцете си оръжията, а сищо и да научат повече за тях. Консултанти в музея на открито са възстановчици – специалисти по исторически оръжия – Митко Свиленски, Владимир Инчовски, Милен Първанов и Румен Христов. Всеки един от тях е бил облечен във военни униформи от времето на Руско-Турската война – казашки, опълченски, хайдушки.
Сред най-интересните неща в музея е френската пушка система Гра, която е от 1874 година, както и пушката Шаспо, която е използвана при боевете в Плевен и Шейново. Същата е била с картонен боеприпас, а по-късно е модернизирана със система за Маузер патрони. В Музея на открито са представени и моделите Крънка и Бердена, които са били най-разпространените пушки в българското опълчение. Представени са и пушки Мартина, които са се ползвали от турската войска по онова време. Интерес предизвикват и револверите Гасер и Колт, казашките шашки, руски тесак, турски тесак, ятагани и барутници.
Чрез представянето и запознаването на хората с позабравените исторически факти, както и показването на автентични оръжия и исторически възстановки, представителите на Национално дружество „Традиция” – Плевен, целят възвръщането на българския дух, националното самосъзнание и любовта към Родината, каза Милен Първанов.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...