Начало / Култура / „Стабат Матер” на  Росини ще звучи в католическата църква в Плевен

„Стабат Матер” на  Росини ще звучи в католическата църква в Плевен

Плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова” ще изнесат Коледен концерт в Католическата църква „Дева Мария от Фатима” в Плевен. Ще прозвучи шедьовърът на Джоакино Росини „Стабат Матер” под диригенството на Деян Павлов.

Солисти ще са Нона Кръстникова – сопран, Глория Кънева – мецосопран,  Михаил Михайлов – тенор, Пламен Кумпиков – бас.

Концертът е тази вечер, 17 декември, от 19 часа в католическата църква „Дева Мария от Фатима”.

„Стабат матер“ е сред най-популярните произведения на гениалния Росини. Премиерата в Париж на 7 януари 1842 г. е толкова успешна, че в същата година е изпълнено в още 29 европейски града. И до днес творбата вълнува със своята силна експресивност и необичайна естетика.

Текстът, по който е Росини създава музиката, е римокатолически химн от 13 век. Това е най-силната средновековна латинска поема, разкриваща страданията на Майката Христова. Утвърждава се като едно от най-важните канонически последования (секвенции), при богослужението в Западната църква. Въпреки че играе съществена роля в католическото богослужение, днес „Стабат матер“ се споменава най-вече във връзка с музикалните произведения, написани по този текст.  Освен Росини, музика по поемата са писали още  Джовани Пиерлуиджи да Палестрина, Джовани Батиста Перголези, Антонин Дворжак, Джузепе Верди и др.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...