Акценти
Начало / Култура / Среща с иконата в галерия „Бешков”

Среща с иконата в галерия „Бешков”

Българското иконографско сдружение представя в Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен 55 произведения на 10 автори, между които и двама плевенчани – Владимир Андреев и Лукан Лазарски.

Изложбата откри директорът на галерията Мирослав Минчев, който е сред основателите на Българското иконографско дружество. Официални гости бяха Димчо Димчовски – инициатор за създаването на Българското иконографско сдружение и отец Стефан, свещеник в Троянски манастир „Успение Богородично“ и член на Сдружението. Той отправи  благослов към плевенчани от епископ Сионий – игумен на Троянската Света обител.


„С Божията благословия тази изложба да достигне до повече хора и нейното послание да бъде достъпно за всички, тъй като живеем във време, в което повече от всякога имаме нужда от култура и духовност. Винаги посланието на църковното изкуство е било хората да могат да усещат това, за което ние, свещениците, говорим. Църковното изкуство е начин хората да видят, да усетят, да чуят словата, които са записани в свещеното писание, облечени в друга форма – картини, мелодия”, подчерта отец Стефан.

Всички показани творби са богословски, канонически издържани. Както винаги  тези майстори, чрез ръката си, са показали величието на богословието, на божието въплъщение и на това, което църквата е предала като традиции в иконографията и църковната дърворезба, изтъкна още отец Стефан.

Изложбата е предвестник на Събора на Българското иконографско сдружение, който ще се проведе от 1 до 6 август в Троянския манастир.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...