Акценти
Начало / Последни новини / Спортните клубове в Плевен отказаха сами да разпределят отпуснатите им средства

Спортните клубове в Плевен отказаха сами да разпределят отпуснатите им средства

Представителите на спортните клубове в Плевен решиха общинската администрация да разпределя отново отпуснатите им средства от Общината. Това стана с гласуване по време на среща с кмета Георг Спартански и ангажираните със спорта и финансите в Община Плевен експерти. Пред спортните клубове стоеше възможността сами да преценят как да разпределят помежду си отпуснатите им близо 200 000 лева. Субсидията е двойна спрямо предходната година и за да се избегне недоволство от страна на едни или други клубове, че са ощетени, градоначалникът им предложи самите те да разпределят средствата.

Георг Спартански

„Както и да бъдат разпределени парите от администрацията, първо те никога не стигат и второ – винаги има сърдити, а най-често всички са недоволни. Аз считам, че има и друг начин за разпределяне на средствата. Както съм казвал и преди изборите – крайно време е вече и сами да започнем да носим отговорност, и да се опитаме реално да се самоуправляваме в рамките на местната общност по отношение на професионалните си интереси. Нещо, което примерно в читалищата, се случва всяка година. Дали парите са държавни или общински, те се разпределят за конкретна дейност“. С тези думи кметът на Плевен откри срещата с представителите на спортните клубове в града. Той обясни, че в началото е имало големи драми при разпределянето на средствата между читалищата, но с течение на времето нещата са се стиковали и сега работят като „добре смазана машина“. „Знам какво ще кажете – ние ще се избием. Не знам дали ще се избиете, но в цивилизованите държави не се избиват, а запретват ръкавите и сядат да си изработят критерии“, посочи още в подкрепа на своето предложение Спартански.

Цветан Антов

Кметът предложи да се ползват и критериите на други общини, които да помогнат за изготвянето на такива в Община Плевен за справедливо разпределяне на средствата. Той подчерта, че най-справедливо е самите клубове да преценят как да се изразходят предоставените им средства, тъй като са наясно с нуждите си. Въпреки предоставената възможност, след едночасови дебати, представителите на 33-те клуба гласуваха общинската администрация да продължи да разпределя средствата със 17 гласа „за“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...