Акценти
Начало / Последни новини / Спортен клуб по лека атлетика „Феникс 2004“ с успешно реализиран проект – „Спорт за децата през свободното време“.

Спортен клуб по лека атлетика „Феникс 2004“ с успешно реализиран проект – „Спорт за децата през свободното време“.

Днес в спортна зала „Спартак“, треньорът на спортен клуб по лека атлетика „Феникс 2004“- Светослав Топузов, и експертът  „Младежта и спорта“ за областите Плевен и Ловеч – Атанас Кършев, запознаха медиите с постиженията и отличията на клуба, както и с  реализирания проект по програма от Министерството на спорта „Спорт за децата през свободното време“.

Светослав Топузов сподели, че целта на проекта е да бъдат насърчени и приобщени повече деца към спорта. Една от идеите е деца да бъдат привлечени към лека атлетика без да се поставя за цел достигането на високи спортни резултати, но не изключва възможността да се открият нови таланти и част от децата да започнат да се занимават профилирано с този спорт.

Проектът е разделен на два етапа. Първият етап, които вече е завършил, се е провел през периода от месец март до края на юни. Вторият етап  ще започне в началото на октомври и ще завърши в края на ноември. Проектът се реализира през тези месеци на годината, поради факта, че спортна зала „Спартак “ не разполага с достатъчно средства за отопление през зимния сезон. Може да бъде и целогодишен, ако се постави парно в цялата сграда.

Заниманията в програмата са напълно безплатни. Средствата, които се отпускат за хонорари на треньорите , които се занимават с програмата, уредите и пособията се осигуряват от Министерството на спорта. Съставът на проекта е от три групи. Всяка група се състои от 15 деца, които са основно от Прогимназия „Цветан Спасов“ и ОУ„Лазар Станев“. Треньорът изказа  благодарност към ръководителите и учителите по физическо възпитание, които са оказали пълно съдействие за формиране на групите.

Той представи постиженията на клуб „Феникс 2004“, чиито състезатели миналата година са се класирали на трето място на републиканско за деца до 8 клас, а тази година са се класирали на пето място в по-горна възрастова група. Топузов се радва на една успешна година, през която 12 от състезателите, които са деца от 5 до 8 клас, са достигнали във финалите на републиканските състезания. Надява се догодина успехите им да са по-високи.

Тази година те са реализирали много добри резултати на групите през летния състезателен период, които завърши преди две седмици на международен турнир в Сърбия, където Ванеса Хаджийска се класира на първо място на висок скок, а Аделина Грънчарова е първа на скок дължина. Треньорът сподели, че деца идват с желание и хъс на тренировки.

Атанас Кършев потвърди добрите резултати на детско-юношите участници по лека атлетика. Надява след успехите им през тази година,  да се реализира спонсорството и финансирането на този традиционен спорт. Той допълни, че са одобрени 11 проекта за област Плевен и Ловеч. Три от тях са леко атлетически. Разнообразието от спортове показва, че има интерес от клубовете по тай кон до, тенис на маса, карате, футбол и волейбол. Клубове, които са лицензирани и участват в спортния  календар на българските федерации и в които има работещи специалисти.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...