Акценти
Начало / Икономика / Според статистиката – област Плевен продължава да губи работни места

Според статистиката – област Плевен продължава да губи работни места

Област Плевен е сред регионите в страната, в които не участват във възстановяването на трудовия пазар и продължават да губят работни места. Не е изненада, че болшинството от тези области са в Северна България – Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Шумен. Това е анализ на процесите на пазара на труда и възнагражденията на него направен от  Института  за пазарна икономика, цитиран от money.bg.

Всички тези области отчитат спад в броя на заетите през първите шест месеца на 2015 г., което вероятно е и едно от обясненията за сериозния ръст на заплатите – съкращенията започват от тези с най-ниска квалификация и най-ниски заплати, което пък води до покачване на средната заплата на тези, които остават на работа.

Огромните различия между трудовите пазари по области се запазват. Най-добре е положението в столицата, където заплатите, освен че са най-високи спрямо останалата част от страната, продължават и да растат с най-бърз темп – с 11-12% за първото полугодие.

Според данните на националната статистика за заплатите в страната  тази година ръстът им достига близо 8% на годишна база.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...