Акценти
Начало / Икономика / Според земеделския министър, метеорологичната обстановка няма да повлияе сериозно на добива

Според земеделския министър, метеорологичната обстановка няма да повлияе сериозно на добива

„Работим за увеличаване на капацитета на агенцията за борба с градушките, за да сме сигурни, че подкрепяме усилената работа на земеделските производители и увеличаване на родната продукция. Досега Изпълнителната агенция е защитавала едва 25% от обработваемите площи. Наша основна задача е да покрием по-големи площи и да увеличим производителността, като подсигурим земеделските производители”, това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на първия проведен след встъпването му в длъжност Консултативен съвет по зърно.

По думите на министъра, метеорологичната обстановка няма да повлияе сериозно на добива на зърно, пшеница и царевица. По оценка на представителите на браншовите организации за състоянието на есенниците и готовността за жътва на ечемика, се очаква производство от 4,7-4,8 млн. тона пшеница и 700-800 хил. тона ечемик в страната.

И докато някои вече започнаха жътвата и дори се надяват на добри добиви, други стопани в Плевенска област все още очакват комисии да опишат нанесените на посевите и овошките щети от активизиралите се този месец градушки. Ще припомним, че в началото на юни град с големината на орех унищожи реколтата в две съседни села – Бацова махала и Санадиново, в община Никопол. Посевите в землищата са поразени на 100%, щетите са големи и по овошките. Стопаните от някои землища в района на Никопол вече се приготвят да презасяват площите.

Тази седмица бедствието нанесе поражения и в района на Долна Митрополия и на Кнежа. Там земеделските производители тепърва започват да пресмятат загубите както на реколта, така и на вложените в отглеждането й пари. Стопаните от землището на село Ореховица, община Долна Митрополия изчисляват пораженията от ударилата ги градушка колкото орех. В една от местностите на селото слънчогледът е унищожен на 100%, поражения има и по царевицата.

В Кнежа освен поройния дъжд, тази седмица е ударила и градушка с големина на лешник. При есенниците пък се чакат с 15 до 20% по-ниски добиви – заради голямата суша миналата година.

Сега предстои да се свика експертна комисия от Областната дирекция „Земеделие” в Плевен, която да направи оценка на щетите. Трябва да се задейства и процедурата по уведомяване на застрахователните компании.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...