Акценти
Начало / Общество / Спонсори за изграждане на предпазен парапет на велоалеята търси Общината

Спонсори за изграждане на предпазен парапет на велоалеята търси Общината

Съдействие от бизнеса търси Община Плевен за ремонт на каскадата и изграждане на предпазни парапети по протежението на новоизградената велоалея.

По  предварителна оценка  изграждането на парапета на велоалеята ще струва 70 000 лв., обяви на брифинг кметът проф. Димитър Стойков. Оказва се, че в първоначалния  проект такава  обезопасяваща ограда  на велоалеята откъм реката не е предвидена. А височината на коритото на реката е над 4 метра, а самото корито е бетонирано. Затова е задължително да се монтира предпазен парапет.  Дължината му е около километър, а препоръчителната му височина е 1.10 м. За изграждането му от Общината апелират за съдействие от бизнеса. „Ако не се намерят спонсори, ще се наложи средствата да бъдат осигурени от резерва на кмета. Но задължително парапет трябва да бъде поставен, защото е ужасно дори  да си помислим какво би се случило, ако някое дете излети с колелото си от алеята”, каза кметът.

Спонсори търси местната управа и за поставяне на специално покритие на фонтаните на каскадата, за да бъде предотвратено зеленясването и потъмняването на камъка. Цената, по предварителен разчет, отново е около 70 000 лв., за които се търси помощ от местния бизнес.

Междувременно Общината е започнала подмяната на вандалски потрошените прожектори в района на каскадата. Част от тях са счупени, а други са непоправимо повредени, тъй като са намазани с блажна боя. „Ще направим всичко възможно максимално да намалим разхода за ремонта на прожекторите, използвайки всяка годна част от повредените, но дори и така ще са ни необходими около 2 000 лв. за ремонта”, обясни кметът и допълни, че тези средства можеше да бъдат използвани за организирането на културна проява, например.

Въпросните осветителни тела бяха поставени в района на Водната каскада преди около две години като част от художественото осветление на алеите. Още с монтирането на енергоспестяващите лампи, част от тях бяха изкъртени от неизвестни вандали (виж малката снимка). Тогава полицията обеща, че ще търси извършителите, но до ден днешен  новини за наказани или поне установени извършители няма.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...