Начало / Култура / Спомени за Божко Шойков в „Среща на поколенията”

Спомени за Божко Шойков в „Среща на поколенията”

По повод 85-та годишнина от рождението на дългогодишния директор на Музикалното училище в Плевен Божко Шойков, днес в НУИ „Панайот Пипков” ще бъде организирана „Среща на поколенията”. Тя е част от честванията, посветени на тази годишнина.

В срещата ще участва дъщерята на Божко Шойков – Венцеслава Шойкова. Ще бъдат разказани спомени за директора, приятеля и духовния водач Божко Шойков. Ще звучат изпълнения на хор „Кайлъшко ехо” и на ученици от училището.

Началото е от 17 часа в Концертна зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“.

Божко Шойков е роден в Угърчин, Ловешко. Завършва Българската държавна консерватория в София (дн. Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”) през 1956 в класа по хорово дирижиране на проф. Георги Димитров. Творческата си дейност започва в Пазарджик като диригент на градския представителен оркестър, а по-късно – главен художествен ръководител и диригент в Драматично-музикален театър, където поставя оперети на Щраус, Калман, Вълчев, Милютин.

От 1 ноември 1961 Шойков става директор на Музикалното училище в Плевен, а седем години по-късно (1968) открива първата в страната сграда на музикалнообразователен институт със собствена концертна зала, библиотека, физкултурен салон и учебен стол. В продължение на 34 години той разширява и обогатява дейността на училището с откриването на специалностите Народни инструменти и Народно пеене, сформира се учебен хор, духов оркестър, народен хор, акордеонен оркестър, перкусионен ансамбъл „Акцент”. През 1962 Шойков създава учебния симфоничен оркестър, а през 1991 възстановява струнния камерен оркестър, привличайки в състава му най-изявените млади щрайхисти. През май 1995 оркестърът печели първа награда на 43-я европейски музикален младежки фестивал в Неерпелт – Белгия.

В Плевен Шойков се изявява и като хоров и симфоничен диригент на Плевенската филхармония, дирижира представления на самодейната оперета. От есента на 1964 става художествен ръководител и диригент на хор „Трудова песен”, който от юли 1967 носи името на незабравимата оперна прима Катя Попова. В продължение на 15 години развива със състава изключително активна дейност в Плевен, страната и чужбина, печели много отличия, сред които сребърен и златен медал на Третия републикански фестивал в Русе.

От 1979 в продължение на близо 20 години Шойков е диригент на туристическия хор „Кайлъшко ехо” – състав, с който изнася десетки концерти, записва плоча, печели златен медал от прегледите на художествената самодейност.

Божко Шойков е автор на музика към комедията „Дяволската воденица” от Изидор Щол, балета „Пепеляшка”, оперетите „Градче край Марица” (либрето Н. Булев) и „Вълшебният ключ” (текст Н. Трендафилова), мюзикъл „Разузнавачи” (текст на Н. Булев), дуети за два цугтромбона и пиано, два тромпета и пиано, театрална сюита „Дяволската воденица” за симфоничен оркестър, кантата „Октомври” за соло баритон, смесен хор и симфоничен оркестър, сюита върху пет Ботеви песни за квартет медни духови инструменти, „Щастливо детство” – музика за духов оркестър към масови гимнастически упражнения (сценарист Хр. Данов), 6 клавирни миниатюри за най-малките, множество обработки, аранжименти и оркестрации за различни състави, десетки детски, солови и хорови песни, някои от които по собствен текст.

Многократен Лауреат от Републикански фестивали на художествената самодейност, Шойков е носител на орден „Кирил и Методий” I, II и III степен, „Златна лира” на СБМТД, златна значка на ЦСПС, юбилейни медали, грамоти и почетни знаци.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...