Акценти
Начало / Общество / Специалистът: Ръждивото оцветяване на иглолистните не е заради измръзване

Специалистът: Ръждивото оцветяване на иглолистните не е заради измръзване

Красиви кедрови дървета в парковете стреснаха плевенчани с необичайната си ръждиво-кафява окраска, която мнозина приеха, че е резултат от измръзване. За да разберем каква е причината, потърсихме мнението на доц.д-р Иван Райчев, ръководител на отдел „Природа” в Регионалния исторически музей.

Той успокои, че това потъмняване на иглолистните растения е обичайно при по-ниски температури през зимата и е един вид защитна реакция. „ В повечето случаи хората си мислят, че дървото е измръзнало. Но със затопляне на времето, игличките изсветляват и ръждиво-кафявото оцветяване преминава в по-светло или по-тъмно зелено”, обясни Райчев.

С това се обяснява и запазването на зеления цвят в онази част на растението, която е останала под снега. „Именно коренната разлика между двете части подлъгва много хора, че растението е измръзнало. Това се отнася и за храстовидните, които през пролетта се подрязват. Моят съвет към стопаните е да изчакат поне още месец, преди да започнат резитбата, за да се види добре кои клони са измръзнали и кои не”, посъветва д-р Райчев.

Според неговите наблюдения, тежката зима не е оказала фатално въздействие върху декоративните растителни видове в парковете на Плевен. Дори красивото гинко билоба край каскадата  вече е  започнало да напъпва. „Ето един древен вид от времето преди динозаврите, който се е присобил успешно към сегашните климатични условия”, подчерта специалистът.

А за да бъдат защитени красивите корони на кестените от нашествието на кестеновия молец, д-р Райчев обясни, че са необходими системни мерки. Те се изразяват в неколкократно пръскане преди всяко ново поколение на вредителя, които са от 3 до 6 на година. Но тъй като това е доста скъп процес, проблемът с унищожаването на листата на кестените ще е актуален и това лято.  .

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...