Начало / Култура / Спектакълът от „От мегдана” на Северняшкия грабна сърцата на публиката

Спектакълът от „От мегдана” на Северняшкия грабна сърцата на публиката

Любовта на двама млади, разказана с музика и танц в новия спектакъл на Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев”  – „От мегдана”, грабна сърцата на публиката. Премиерното представление беше снощи на сцената на ДКТ „Иван Радоев”

Спектакълът е реализиран по идея на Мартин Мочков – хореограф на ансамбъла, а музиката е на главния художествен ръководител Красимир Кондов, създадена на базата на автентичен материал.

„От мегдана” е изграден предимно върху обредни танци и обичаи от Централна Северна България – Гиген и Байкал. В центъра на драматургията на постановката е любовта на двама млади – на мегдана те се надиграват, задяват се и се влюбват. Финалът е сватбата на двамата млади, които са облечени в автентични костюми,  предоставени от Регионалния исторически музей в Плевен. Костюмите за първи път напускат очертанията на музея.

Премиерното представяне на „От мегдана” е част от програмата за честванията на 140 години Плевенска епопея. Фолклорният спектакъл „От мегдана” ще бъде представен и на 12 декември, също от 18 часа на сцената на ДКТ „Иван Радоев”. Входът е безплатен, но поради ограничения брой места, се влиза с пропуски. Те могат да бъдат получени на касата на Драматичния театър. За представлението на 12 декември все още има близо 50 свободни пропуска.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...