Начало / Култура / Спаска Гацева представя новата си книга „Светла повест“

Спаска Гацева представя новата си книга „Светла повест“

Плевенската авторка Спаска Гацева ще представи следващия четвъртък, 18 януари, от 16.30 ч. в ХГ “Дарение Светлин Русев“ новата си книга „Светла повест”.

„Както винаги, Спаска Гацева открива и в най-дребния детайл Голямото, онова, към което се стремим през малкия отрязък време, отредено ни от Създателя. Смисъла, самотата, старостта, любовта, надеждата. Вечните неща. Смъртта, която е умница и винаги крачи пред живите, а не след тях, но и надеждата, че може би със Слово човекът ще се прероди отново? Много жизнен опит, най-трудното е да се защитиш от самия себе си, изповядва тя. И също „Никой не знае колко си нисък, освен самият ти“, казва за книгата поетесата Христина Комаревска.

„Спаска е скроила живота си с истината, тя е ножицата й. Като  всеки търсещ човек тя започва и свършва със себе си. Но трябва да се мине и през болката отляво и отдясно, да се вслушаш в шумоленето на чувствата си, като нея, за да загубиш страховете си и да избягаш от хамбара с дребните гризачи. …Спаска е избрала да живее в песента, тя е нейната родина, думите, които й трябват за голямото писане са малки като хляба, солта и истината. Трудно се постига  същината – от сянка до сянка, от припек до припек. Остарях, каквато обещах със очи навътре и сърце отвън, изповядва поетесата.

Това са само малки фрагменти от „Светла повест“, която аз препрочитам, за да откривам нови и нови пластове. Внушенията са явни и кодирани. Те са специален дар за посветени, които разчитат със сърцето си знаците по Пътя, който е спрял като рисунка върху детския лист.  И не се страхуват от раните, които убиват, тъй като сътвореното ще ги надживее”, пише още Комаревска в представянето си на книгата на Спаска Гацева „Светла повест”.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...