Акценти
Начало / Икономика / Спартански за ремонта в Градската градина: Спекулира се с фактите

Спартански за ремонта в Градската градина: Спекулира се с фактите

Във връзка със започналия ремонт в Градската градина и множеството коментари в социалните мрежи кметът Георг Спартански днес коментира на пресконференция, че се спекулира с фактите. По проект пейките трябва да бъдат демонтирани и заменени с нови. Той за пореден път заяви, че демонтажът на пейките е възложен на фирма „Инжстрой” от Община Плевен, а не както се спекулира, че общинската фирма е наета от изпълнителя на проекта –  фирма „Трейс”, в нарушение на договора.  Общината е възложила на фирма „Инжстрой” демонтажа на пейките, за да бъдат бъдат запазени и ползвани в други части на града. Всички 95  стари пейки ще бъдат транспортирани до стопанския двор на фирма „Паркстрой”, за да бъдат подготвени за монтиране в междублокови пространства и квартални градинки, обясни кметът.

Стойността на ремонтните дейности в Градската градина е 1 808 027 лв. с ДДС. Те включват: поставяне на нова настилка от вибробетонови павета с различни размери, сегментен паваж, тактилни ивици, настилка от мит бетон, ударопоглъщаща настилка, нова поливна система, парково обзавеждане –  пейки, кошчета за отпадъци, спортни и детски съоръжения, площадка за скейтборд и три беседки. Ново ще е и парковото осветление. Ще бъдат засадени широколистни и иглолистни дървета, храсти и рози.

Спартански коментира и това, че започналите ремонти на Градската градина, Водната каскада и площад „Стефан Стамболов” пред Драматичния театър не могат да бъдат отлагани за по-късно. Има срокове по договора за изпълнение на проекта, които, ако не бъдат спазени, Общината ще бъде санкционирана от управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” и ще трябва да върне всички отпуснати по проекта средства. „Практическата причина е, че никой не прави ремонти при есенно-зимни условия. Такива ремонти се правеха при предишното ръководство и всички знаят с какво напрежение „извадихме от гробището” пет проекта за 50 дни”, припомни Спартански.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...