Начало / Общество / Социалната кухня за военноинвалиди в Плевен възстанови дейността си

Социалната кухня за военноинвалиди в Плевен възстанови дейността си

Институции и доброволци в Плевен си подадоха ръка и благодарение на общите им усилия в града беше възстановена дейността на социалната кухня към Министерството на отбраната. Въведените ограничения заради извънредното положение станаха причина на 17 март  дейността на социалната кухня, предоставяща топъл обяд на 40 членове от военно-родолюбивите организации в града, да преустанови дейността си.

Но на Благовещение кухнята възобнови дейността си, като 44 възрастни хора получиха топъл обяд по домовете си. Днес,  26 март, топъл обяд получиха 52 –ма (40 от социалната кухня и 12 други нуждаещи се плевенчани), а на 3-ма възрастни са направени покупки .

 „Виновниците“ за случващото се добротворчество в Плевен са Миглена Цанова – председател на Фондация „Чудесата на децата“ , ефрейтор с 11 години служба в армията , която заедно с Илиян Христов – Председател на Дружество  „Военноинвалид”в града инициираха кампания за набиране на доброволци в подкрепа на нуждаещи се плевенчани. Усилията им са подкрепени от кмета Георг Спартански, зам.-кмета Стефан Милев и д-р Елза Пачева – началник отдел „Здравеопазване и социални дейности” в Общината.

Общината обяви кампания за събиране на доброволци, предостави помещение и офис оборудване за дейността на екипа и сключи договор с фирма за осигуряване на готова храна.  Изключително много в създалата се ситуация помага бригаден генерал Юлиян Радойски – Началник на Гарнизон Плевен , който посредничи между военно-родолюбивите организации, Общината и ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, което доведе до бърза реакция за възстановяване на взаимоотношенията с фирмата, обслужваща социалната кухня в Плевен.

Седем екипа от 45 доброволци на възраст от 17 до 55 години ще доставят храната по домовете на нуждаещите се.  Като собствениците на автомобили сами ще поемат разхода за гориво .

Доброволците са пожелали включените в социалната кухня към МО да получават храна и в почивните дни, затова се набират дарители за това начинание.

От 30 март, на основание сключен договор с ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ ,  фирмата на ЕТ „Стефан Димитров – СД” ще приготвя храната за социалната кухня на МО в Плевен и тя ще се разнася чрез доброволческия щаб.

Добрата практика от Плевен вече се разпространява и сред другите 17 общини, в които бе преустановена дейността на кухните към Министерството на отбраната.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...