Акценти
Начало / Общество / Социалистите отбелязват днес годишнината от разбиването на Плевенския затвор

Социалистите отбелязват днес годишнината от разбиването на Плевенския затвор

По повод 68 години от разбиването на Плевенския затвор от 11.30 часа днес ще бъдат поднесени цветя  пред паметната плоча с имената на загиналите, поставена на фасадата на бившия затвор.

В „Кайлъшката бастилия”  излежават присъдите си най-изтъкнатите ръководители на антифашистката борба от цялата страна, студенти, адвокати, лекари, гимназисти, едни от най-видните комунисти от окупираните земи на Сърбия, Македония и Гърция, емигранти подводничари и парашутисти, осъдени на смърт и после помилвани. Сред затворниците е и бъдещия президент на Македония и по-късно на Югославия Лазо Колишевски. На 7 септември 1944 г правителството обявява амнистия на всички политически затворници и концлагеристи в България. Стачки и бунтове се организират в по-големите градове в страната. Управата на Плевенския затвор обаче се въздържа от действия, което навява опасения в задържаните, че няма да преживеят нощта. Сградата е обсадена от стотици плевенчани. С помощта на железопътна релса група мъже успява да разбие главната порта и хората успяват да нахлуят в „Кайлъшката бастилия”. Освободените мъже и жени заедно с множеството тръгват на мирна демонстрация до центъра на Плевен. Разпръснатите от полицаите участници се укриват и така дочакват окончателното падане на правителството на 9 септември.

По традиция отбелязването на годишнина  от разбиването на Плевенския затвор се организира от Общинския съвет на БСП в Плевен.

На 9 септември /неделя/ социалистите ще  поднесат цветя пред Братската могила в центъра на Плевен. Церемонията по отбелязването на тази дата ще започне от 11 часа, съобщават от Общинския съвет на БСП.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...