Акценти
Начало / Общество / СМС-паркиране и „паяк” ще има в Плевен тази година

СМС-паркиране и „паяк” ще има в Плевен тази година

По предложение на общинското предприятие „Център за градска мобилност” в Плевен вече е подписан след проведена процедура договор за система за смс-паркиране. Това стана ясно по време на последната сесия от изказване на кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков в отговор на питане на общинския съветник Христомир Христов.

Според Христов приходите от паркиране в „синя зона” са недостатъчни, което налага, според него, да се приеме оперативен план за по-добра работа на предприятието. В същото време проблемите с паркирането, най-вече в централната градска част, все повече се задълбочават.

В отговор на това проф. Стойков съобщи за системата за смс-паркиране като уточни, че чрез нея се очаква рязко увеличение на приходите – нещата там се определят от електронна система, нейното изпълнение се контролира много лесно, а и липсва възможност от намеса на човешки фактор. Кметът обяви и че ще бъде проведена процедура за отдаване, чрез публично-частно партньорство, за т.нар. „паяк”, за който вече има решение на Общински съвет, но досега не е реализирано. „Ще отдадем тази дейност под наем или ще решим под каква друга форма като за наказателен паркинг се определя паркинга зад Регионалния исторически музей. По този начин се надяваме до голяма степен да бъдат решени проблемите с паркирането, особено в централната част на Плевен”, каза градоначалникът.

Ще припомним, че решение за купуване на „паяк” има от няколко години, но то така и не е реализирано. Идеята за покупка беше подхваната отново преди година, в началото на септември пък кметът обяви, че между 20 и 30 хил. лв. ще са нужни за „паяка“, и то ако се купи на старо.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...