Начало / Икономика / Слънчеви колектори ще монтират на сградата на социалния комплекс в Кнежа

Слънчеви колектори ще монтират на сградата на социалния комплекс в Кнежа

20 броя слънчеви колектори, които ще доведат до значително енергоспестяване при работата в социалния комплекс в Кнежа, предстои да бъдат монтирани, след като днес кметът на града Илийчо Лачовски и  заместник-министърът на енергетиката Николай Николов подписаха анекс към договор за безвъзмездна финансова помощ на проект „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност в обществена сграда в гр. Кнежа”. Проектът е финансиран по Норвежкия фонд и е продължение на вече одобрения за финансиране и изпълняващ се в момента проект за прилагане на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ гр. Кнежа.

Зам.-министър Николов подчерта, че Община Кнежа е един от големите ползватели на финансова подкрепа от този фонд, след като във втория транш ще бъдат усвоени 1 млн.лв. от общо предвидените 30 млн.500 хил.лв. Благодарение на реализираните икономии след монтирането на слънчевите колектори ще се създаде възможност за по-ефективно използване на ресурсите, а от там – за приготвяне на храна за повече хора, подчерта зам.-министърът.кнежа проект

Към момента в кухня майка се приготвя храна за над 480 лица. Дейност „Домашен социален патронаж“ обслужва над 180 потребителя. По проект „Осигуряване на топъл обяд в община Кнежа“ по Оперативната програма за храни се хранят 200 потребителя от Кнежа и селата, като броя на потребителите за пръв път от стартиране на проекта е толкова голям. В общинския комплекс се приготвя храна и за част от учениците в училищата на територията на град Кнежа – обслужват се над 100 ученика, стана ясно от изказването на кмета на Кнежа Илийчо Лачовски.

Зам.-министър Николов съобщи, че се договаря нова програма, финансирана от Норвежкия фонд, която ще стартира през 2017 г.Тя ще бъде насочена основно към енергийна ефективност на училища, детски градини и болници.

При подписването на анекса към договора присътва областният управител на област Плевен Ралица Добрева.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...