Акценти
Начало / Общество / Случаят на Снежи Кежева доведе в Плевен омбудсмана Мая Манолова

Случаят на Снежи Кежева доведе в Плевен омбудсмана Мая Манолова

Случаят на плевенчанката Снежи Кежева, която е инвалид  и остана без асистентска подкрепа след смъртта на съпруга си, стана причина омбудсманът Мая Манолова да дойде в Плевен, за да се срещне с жената.

Снежи Кежева наистина е в беда и това, което можем да направим с екипа ми, е да я подкрепим с всички възможности, които имат НПО, Общината и държавата съгласно законоустановения ред, каза минути след пристигането си в Плевен  Мая Манолова. Тя заяви, че ще  съдействат на Снежи  да подаде документи за получаване на еднократна помощ от общинския бюджет.

„Община Плевен има възможност да отпусне еднократна помощ, която е в размер от 100 до 300 лв. Освен това Община Плевен е кандидатствала за включване в системата „Социален патронаж”, която ще влезе в действие от месец юни на тази година. Ще помогнем на Снежи да кандидатства за тази система и, ако отговаря на условията, ще бъде включена. Обърнали сме се към Дружеството на инвалидите, където е член Снежи Кежева, също да я подкрепят Освен това, тъй като  починалият й съпруг е бил военноинвалид, сме във връзка със Съюза на военноинвалидите, за да я подкрепят и те съобразно техния регламент”, съобщи Мая Манолова.

Тя припомни, че през цялата минала година това е битката, която тя и екипът й са водили – да се промени начинът за отпускане на личен асистент, който се оказва несправедлив спрямо хората.  „Снежи стана точно такъв случай, какъвто съм давала много пъти за пример. Тя изпадна в беда, когато програмата вече е започнала и тя няма никакъв шанс да се включи в нея. За щастие успяхме да променим закона и той е в сила от 1 януари тази година. Реално обаче ще влезе в действие от месец септември, защото сега се пише правилник, методика, определят се органите, които ще преценяват нуждите на хората с увреждания. Различното между него и сега действащата уредба е, че ще се преценяват наистина необходимостите на хората и тези, които са в най-сериозна нужда, ще бъдат подкрепяни с лични асистенти, независимо в кой период на календарната година се е случило събитието”, обясни омбудсманът Манолова.

Тя гарантира, че са направили всички възможни постъпки, за да помогнат на Снежи Кежева. Тя ще бъде подкрепена, както го правим за всеки, който се обърне към нас, заяви Мая Манолова.

Днес тя посети Снежи Кежева в дома й. Проведе и разговор с кмета Георг Спартански и ресорният зам.-кмет Стефан Милев. Част от срещата на Манолова с двамата стана пред журналисти и разговорът на моменти беше доста остър. В крайна сметка кметът Георг Спартански подчерта, че „със сигурност има полза от днешното посещение на г-жа Манолова в Плевен, защото това е остър социален проблем и той трябва да търси адекватно решение”.

Спартански подчерта и друго, че е против подобен проблем да се решава на парче. „Твърдя, че когато трябва да се реши проблемът на един човек, трябва да се реши проблемът на всички останали. Трябва системен, генерален подход със законодателни инициативи. Надявам се от месец септември проблемът на тази група наши съграждани да бъде решен веднъж завинаги”, допълни Георг Спартански.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...