Акценти
Начало / Здравеопазване / Случай на морбили е регистриран в Плевенско

Случай на морбили е регистриран в Плевенско

За лабораторно потвърден случай на морбили в област Плевен съобщават от Рагионалната здравна инспекция в Плевен. От инспекцията са изпратили информация до всички лечебни заведения в региона с инструкция за лабораторна диагностика на морбили.

Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус, което се характеризира с висока температура, хрема, кашлица, зачервяване на очите и разпространяващ се кожен обрив. Заболяването се причинява от инфекция с морбили вирус, който се разпространява лесно по въздушно-капков път. Заразяването може да стане и при контакт с предмети, заразени с вируса на морбили.

Какви са симптомите на морбили

Типично морбили започва с висока температура, хрема, кашлица и зачервяване и дразнене на очите (конюнктивит). Особено характерните петна в устната кухина (наречени петна на Коплик) се появяват 2 до 4 дни по-късно, непосредствено преди изявата на обрива. Петната на Коплик се появяват по лигавицата на вътрешната страна на бузите, срещу горните 1-и и 2-и кътник, на цвят са жълтеникаво-бвлезникави, оградени с червен пръстен. Възпаленото гърло (фарингит) често се съпровожда от възпаление на горните дихателни пътища (ларингеална и трахеобронхиална лигавица).
Обривът се появява 3 до 5 дни след появата на първите симптоми. Обривът започва зад ушите и отстрани на врата и прогресира от главата надолу. Обривът е съставен от малки неправилни червени пъпчици, които нарастват на големина, показват тенденция към сливане и бързо се разпространяват (в рамките на 1-2 дни) по трупа и крайниците (като същевременно започва да избледнява по лицето). Обривът обикновено не сърби. Температурата може да достигне 40 С. Очите са зачервени и влажни, силно чувствителни на светлина (фотофобия). Около очните орбити е налице оток. Състоянието на пациента изглежда тежко. Развитието на заболяването обикновено следва еволюцията на обрива. За 3 до 5 дни обривът започва да отшумява и избледнява, температурата спада рязко и пациентът се чувства значително по-добре. Болният вече не е заразен. След отшумяването на обрива може да остане променено оцветяване на кожата с белене на кожата.

При всяко температурно състояние, придружено или последвано от обрив при деца и възрастни е редно да се потърси лекарска помощ. Ако забележите гореописаните симптоми на морбили потърсете Вашия личен лекар. По негова преценка, той ще Ви насочи към лекар инфекционист-епидемиолог  или педиатър.

 От морбили боледуват предимно деца, но заболяването може да засегне хора на всяка възраст. По-висок риск за заболяване от морбили съществува за кърмачета, които са твърде малки, за да бъдат имунизирани срещу болестта (първата ваксинация се прави на 13 месечна  възраст), деца, които отказват имунизация. Всеки неимунизиран човек е изложен на риск от заболяване от морбили и излага околните на риск. Срещу морбили съществува естествен имунитет. Кърмачетата, родени от майка, прекарала морбили получават пасивен имунитет (предаден от майката), траещ до края на първата година от живота им. След преболедуването от морбили както и след правилно проведена имунизация човек развива доживотен имунитет срещу вируса на морбили.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...