Акценти
Начало / Икономика / Служители на Община Плевен със сертификати за градска мобилност

Служители на Община Плевен със сертификати за градска мобилност

 

Трима служители на Община Плевен са получили сертификати за завършено обучение по градска мобилност. Документите са им връчени от председателя на Клуб „Устойчиво развитие на гражданското общество” – проф. Лучия Илиева, информират от общинската администрация.

В продължение на една година 20 експерти от 10 града с население между 40 000 – 350 000 жители, един от които е Плевен, са участвали в модулно обучение по различни теми, свързани с градската мобилност. Обучението е част от европейски проект „BUMP – Boosting Urban Mobility Plans”, финансиран от Програма „Интелигентна енергия” на ЕС.  Водещ партньор е Бизнес център AREA от Триест, Италия, а партньорите по проекта са от 9 страни членки на ЕС.

Проектът цели оказване на безвъзмездна подкрепа на местните власти за изграждане на капацитет по изготвянето и внедряването на планове за устойчива градска мобилност в големите градове на България.

При посещението си в Плевен екипът на УРГО е провел консултации със специалистите от работната група на Общината, определени да изготвят до края на месец март тази година Плана за устойчива градска мобилност на Плевен. Планът е статегически документ, чиято цел е създаване на устойчива градска транспортна система.

Наличието на План за устойчива градска мобилност е задължително условие за кандидатстването на Община Плевен с втори проект за интегриран градски транспорт по Приоритет 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие” на новата Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.”

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...