Акценти
Начало / Любопитно / Служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ празнуват днес

Служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ празнуват днес

M

Служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в Министерство на правосъдието честват професионалния си празник днес, 29 януари. Празникът е обявен с решение на Министерския съвет през 2006 г. На 29 януари 1879 г. са подписани Привременните правила за учредяване на затворите в България.

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) е специализирана административна структура, юридическо лице към министъра на правосъдието. Дирекцията упражнява пряко ръководство и контрол върху дейността на местата за лишаване от свобода и пробационните служби. Дейността й е регламентирана в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и е свързана с изпълнението на наказанията доживотен затвор, лишаване от свобода и пробация, и на мярката за неотклонение задържане под стража в местата за лишаване от свобода.

Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) обезпечава управлението на унифицирана система за изпълнение на наказанията, основана на ефективни професионални стандарти, в която със задържаните и осъдените се работи с хуманност, по функционален и прозрачен начин.

Териториалните служби на ГДИН са 12 затвора с 22 затворнически общежития от открит и закрит тип, 1 поправителен дом за непълнолетни момчета в Бойчиновци и 1 поправителен дом за непълнолетни момичета към затвора в Сливен и 27 областни служби “Изпълнение на наказанията” със сектори “Арести” и “Пробация”. Служители в ГДИН и в териториалните й служби са държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение.

След Освобождението на България от османско робство страната наследява старите турски затвори, с лоши битови условия, строга изолация и прилагане на жестоки наказания. По тази причина държавата е принудена да пригажда за затвори бивши турски казарми и обществени сгради, да наема приспособени за целта частни постройки.
Първата крачка към изграждане на модерна за времето си и специализирана структура по изпълнение на наказанията е направена  на  29.01.1879 г.  с  Привремените правила за учредяване на затворите, утвърдени от императорския руски комисар А. М. Дондуков – Корсаков. С този исторически документ се слага началото на новата наказателно – изпълнителна система в България и затова с Решение № 862 на Министерски съвет  от 15.12.2006 г. 29–ти януари е обявен за професионален празник на работещите в системата на  Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерството на правосъдието.

Учебният център на ГДИН e създаден през декември 1992 гoдина в парк „Кайлъка” в Плевен. Той разполага с две оборудвани учебни зали (едната с 30, а другата с 16 места), с компютърна зала, две открити спортни площадки, симулационни килии, научна библиотека и места за отдих.

Сградата е реновирана основно в края на 2008 година. Общият й капацитет е 40 легла, като всяка стая разполага със собствен санитарен възел и тераса.

В Учебния център – Плевен се обучават служители от всички направления на дейност на системата на ГДИН. В него се провеждат основно курсове за първоначална професионална подготовка с продължителност 3 месеца. Половината от времето е предназначено за обучение в центъра, а другата половина – за стаж. В курсовете за първоначална подготовка се обучават курсисти от основните професионални групи – надзиратели в затворите и арестите; социални работници; юристи и психолози; инспектори, младши инспектори и специалисти по пробация; представители на всички други професии, имащи отношение и пряк досег с лишените от свобода, задържаните под стража лица или осъдените на пробация.

Подготовката завършва с полагане на теоретико-практически изпит за придобиване на професионална квалификация, пред комисия, назначена от главния директор на ГДИН. В свободното от курсове време, се провеждат семинари и работни срещи, организирани от ГДИН, с участието на служители от различни направления на дейност в системата.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...