Акценти
Начало / Общество / Словенска фирма най-сетне се издължи на наши строители

Словенска фирма най-сетне се издължи на наши строители

Словенската фирма „Лапстрой”, която дължеше пари за неизплатени заплати за два месеца на 22 наши работници, най-сетнесе издължи, след активната намеса на Инспекцията по труда в Плевен.

Проверките във фирмата започват след подадена жалба от недоволните работници. Първата проверка е направена през ноември месец миналата година, последвана от още две през декември. При последната проверка инспекторите са издали протокол  за 22 констатирани нарушения и 22 задължителни предписания относно неизплатени трудови възнаграждения за месец октомври 2011г. Наказателните постановления, всяко от които на стойност по 1 500 лв., са подписани от Елка Тодорова, пълномощник на фирмата, която в последствие прекратява пълномощното си. Както прави това и предишният пълномощник Цветан Атанасов. Това поставя под съмнение плащането на наложената глоба на собственика на фирмата Йерко Лап, който се намира в Словения.

Остава неясно и дали са изплатени заплатите на четирима наши работници, чиито подписи липсват във ведомостите, обясни директорът на Инспекцията по труда Владислав Николов.  На Йерко Лап е изпратена призовка в Словения, написана на английски език, за представяне на документи за изплатени трудови възнаграждения на лицата, фигуриращи във ведомостта, както и за заплати и на неподписалите се.

Ще припомним, че всичко започна в края на миналата година, когато наши работници се върнаха преждевременно от словенския град Блед, където бяха наети на работа след интервю в Бюрото по труда. Обещанията са за 8-часов работен ден срещу 500 евро месечна заплата и всички осигуровки, както и допълнително заплащане на извънредния труд.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...