Акценти
Начало / Култура / След седмица правят първа копка за параклис в село Искър

След седмица правят първа копка за параклис в село Искър

На 12 април в село Искър ще бъде направена първата копка от изграждането на параклис, който ще носи името на Света Параскева. Изграждането на православен храм в селото е отколешна мечта на местните. Преди няколко месеца един човек с голямо сърце – Димитър Димитров, се ангажира да изпълни желанието на хората.

Оказва се, че в центъра на селото има подходящ общински терен, който бе дарен на църковното настоятелство с решение на Общинския съвет по предложение на Кмета на общината Лъчезар Яков. Следват процедури, разрешителни, проектиране, за които оказват помощ отзивчиви хора, фирми и институции. В момента усилено се почиства теренът.

Междувременно тече дарителска акция за набиране на средства. Необходими за грубия строеж на параклиса са 49 400 лева.  След гласуване в Общинския съвет, по предложение на кмета Лъчезар Яков,  Община Гулянци също ще подпомогне инициативата с 10 000 лева.

Дарителската акция продължава да е активна и всеки, който желае и има възможност може да подпомогне каузата на Димитър и хората от село Искър, чрез SMS с текст ISKAR на номер 17 777 за всички мобилни оператори или с паричен превод по дарителска сметка за строителство на параклис „Света Параскева” в с. Искър, община Гулянци:

IBAN: BG80 STSA 9300 0026 5263 07

BIC: STSABGSF

При банка „ДСК” ЕАД

Титуляр на сметката: Храм „Света Параскева”

Основание за вноската: Дарение за параклис „Света Параскева”

„Всяка помощ ни е важна – и със средства, и с действия, защото първата копка е едва началото. Има още много работа и препятствия, които можем да преодолеем само заедно и с Бога напред“, казва Димитър.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...