Акценти
Начало / Общество / След публични обсъждания определят районите с риск за наводнения в Дунавския басейн

След публични обсъждания определят районите с риск за наводнения в Дунавския басейн

От следващата седмица Басейнова дирекция – Плевен започва поредица от срещи за обсъждане на проекта на Райони със значителен потенциален риск от наводнения за българския участък на Дунавския басейн. Застрашените от наводнения райони  са определени на базата на предварителна оценка на риска по критерии и методи, утвърдени от Министерството на околната среда и водите. След публичните обсъждания, за тези райони ще бъдат изготвени детайлни карти на заплахата и на риска от наводнения, като основа на Плана за управление на риска от наводнения /ПУРН/, обясниха от Басейнова дирекция – Плевен и допълниха, че съгласно разпоредбите на Директивата за наводнения и Закона за водите, разработването на ПУРН се осъществява при активно участие на всички заинтересовани страни в различни форми –  консултации, обществени обсъждания. Проектът на районите със значителен потенциален риск от наводнения в Дунавски район е публикуван на интернет страницата на Басейнова дирекция – Плевен и е на разположение за обсъждане от заинтересованите страни за срок от два месеца. През този период всеки може да изпраща мнения и предложения по публикувания проект.

Дейностите за определяне на районите със значителен потенциален риск от наводнения се извършват като част от проект по Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013”. Целта е да бъдат подпомогнати четирите басейнови дирекции в България в дейността им. Стойността на проекта за Дунавския район на басейново управление е 11 млн. 716 хил. лв., от които близо 9 млн. 373 хил. лв. са от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 2 млн. 343 хил. лв. съфинансиране от държавния бюджет.

Първата среща със заинтересованите страни и обществеността ще се проведе в Плевен на 21 май, вторник, от 11 часа в сградата на Басейнова дирекция на ул. „Чаталджа” №60. Следващите срещи ще са на 29 май – във Велико Търново, 30 май – Русе, 3 юни – Вършец, 4 юни – София.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...