Начало / Здравеопазване / След петчасова операция в Плевен спасиха пациентка с рядко туморно образувание

След петчасова операция в Плевен спасиха пациентка с рядко туморно образувание

Мултидисциплинарен лекарски екип от клиниките по кардиохирургия и акушерство и гинекология на болница „Сърце и мозък“ – Плевен, извърши уникална операция за отстраняването на 40-сантиметров тумор, произхождащ от матката и достигащ до дясната камера на сърцето. Случаят е изключително рядък и вероятно единствен у нас, споделиха специалистите.

„72-годишната пациентка е от Добрич. Постъпи при нас след като преди това многократно е търсила помощ и в други лечебни заведения. Първоначално постъпва в „Сърце и Мозък“ в Бургас и след консултации с акушер-гинеколозите в „Сърце и Мозък“ – Плевен, е приета за оперативно лечение при нас“, съобщи детайли по случая д-р Йордан Красналиев – началник на Клиниката по кардиохирургия в „Сърце и Мозък“- Плевен.

От 3 години Пенка е имала неспецифични сърдечносъдови оплаквания, като сърдечната ѝ честота е достигала до 150-160 удара в минута (за нормални стойности се приемат 60-100 удара в минута). Оплакванията ѝ се засилват през лятото на тази година. Консултирана е от кардиолог и тогава е установена туморна формация в дясното предсърдие с произход от долна празна вена (вена кава). В болницата назначават допълнителни образни изследвания, които доказват туморна формация в малкия таз с генитален произход.

„Това се нарича още голям тумор тромб, който се проследява от лява овариална вена – вената, която излиза от яйчника, влива се в бъбречната вена, след което в долната празна вена и оттам в дясното предсърдие и в дясната камера. Предоперативно осъществихме коронарография, като патология не бе намерена. След като стана ясно, че имаме уникален случай на туморно образувание в корема, което преминавайки през вените достига до сърцето, взехме решението пациентката да бъде оперирана от мултидисциплинарен лекарски екип от кардиохирурзи и гинеколози“, обясни д-р Красналиев.

Така два дни след приема на пациентката в операционната зала влизат д-р Александър Любенов – началник на отделението по обща и онкологична гинекология, и кардиохирурзите д-р Александър Георгиев и д-р Недялко Недялков. Първоначално е осъществена стернотомия – достъп до сърцето, с екстракорпорална циркулация, наричанa още машина „сърце – бял дроб“. Сърцето е отворено и освободено от туморната формация. Интервенцията е продължила с отваряне на коремната област на пациентката, където лекарите продължават с освобождаването от тумора. Прекъсната е вената, през която образуванието върви, и то е освободено от стените ѝ. След окончателното му освобождаване туморът е изваден откъм сърцето. Дължината му е 40 см. Финално е отстранен първичният миомен възел на матката и левия яйчник с цялата прилежаща към него вена.

„Смея да твърдя, че този случай бе истинско предизвикателство за нас като лекари. Имали сме подобни случаи в болницата, но те най-често са на тумори, локализирани в десния бъбрек, през долна празна вена и стигащи до сърцето. За първи попадаме на туморно образувание, локализирано от матката до сърцето“, коментира д-р Красналиев.

Като уникална в лекарската си практика определя операцията и д-р Александър Любенов: „Да бъда в съвместен екип с кардиохирурзите ни за мен е сбъдната мечта. Случаят е изключително интересен, тъй като наистина е доста рядък. Има много малко публикации за подобни интервенции. Това състояние е изключително рядко и животозастрашаващо, затова се наложи да приложим най-добрата за пациентката стратегия.“ От гинекологична гледна точка д-р Любенов открои един изключително ключов момент по време на операцията и това е проследяването на цялата лява овариална вена до навлизането ѝ в бъбречната. Сложната операция е продължила близо 5 часа, като два дни след това пациентката вече е изведена от реанимация. Днес тя се чувства добре и не може да скрие своята благодарност към лекарите:

„Благодарение на лекарите от „Сърце и Мозък“ в Плевен живея втори живот. Нямам думи, с които да изразя огромната си благодарност към тях. Уникални хора, уникални специалисти, такива трябват на България“, сподели Пенка.

На снимката от ляво надясно: д-р Любенов, Пенка Атанасова, д-р Красналиев

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...