Акценти
Начало / Общество / След едночасови дебати съветниците гласуваха парите за спорт

След едночасови дебати съветниците гласуваха парите за спорт

След едночасови дебати Общински съвет – Плевен прие предложението за разпределение на средствата в група „Физическа култура и спорт“ за 2016 година. След като на редовното заседание на старейшините не бе постигнат консенсус, тази сутрин те се събраха на извънредна сесия. С 33 „за“, четирима „въздържал се“ и нито един „против“, гласуваните средства в размер на 195 000 лв. бяха разпределени на 30 спортни клубове, кандидатстващи и оценени по предварително изготвени правила.

Според предложението, внесено от председателя на Общинския съвет Мартин Митев, 145 000 лева от общата сума се разпределят между спортните клубове, а 50 000 лева остават към резерва на група „Физическа култура и спорт” за отбор от висшата лига, на които условия отговаря само баскетболен клуб „Спартак – Пл“. Разпределението на средствата в предложението на Митев бе същото, като това, което кметът на Плевен Георг Спартански предложи на редовното заседание на Общинския съвет.

И днес разглеждането на точката не мина без дебати относно това какви точно са критериите и защо парите се разпределят точно по този начин. И председателят на Общинския съвет, и кметът на Плевен подчертаха, че най-добрият вариант е да се приеме това компромисно решение, отколкото отново да не се вземе никакво. Мартин Митев посъветва заинтересованите страни да започнат подготовката по изготвянето на критериите още от сега, за да не се стига отново до подобни драми.

общински съвет сесия

От своя страна Георг Спартански акцентира, че „този мач се играе от 28 януари“. „Държа да подчертая, че тези пари не са излишни на Община Плевен – спортът е важен, но не по-малко важни са чистотата, инфраструктурата и т.н.“, каза още градоначалникът. Той допълни, че средствата се отпускат за подпомагане на детско-юношеския спорт, а не за заплати на изявени спортисти. „Седнете и си изработете критерии. Не чакайте отново да дойде 28 януари. Имате 300 дена, за да го направите, за да няма отново драми“, обърна се кметът към представителите на спортните клубове. В заключение Георг Спартански предупреди клубовете, че ще иска отчет за всяка изразходена стотинка. „Няма да стане да се харчат пари за банкети, софри и подобни дейности“, заяви кметът.

Минути преди да бъде гласувано предложението от съветниците, представителите на спортните клубове издигнаха плакати с надписи: ‘Искаме специалисти, а не партийни назначения“, „Таня Митранова и Венко Николов вън от Общината“ и „Очакваме предизборно обещаните промени“.

общински съвет сесия

 

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...