Начало / Култура / След две години прекъсване отново връчват наградата „Акад. Юрдан Трифонов”

След две години прекъсване отново връчват наградата „Акад. Юрдан Трифонов”

В навечерието на 1 ноември – Ден на будителите, Съюзът на учените в България – клон Плевен, ще връчи наградата по хуманитаристика на името на известния плевенчанин академик Юрдан Трифонов. Наградата е учредена през 2009 г.  и се връчва ежегодно на творец или творчески колектив за цялостен принос за духовното, културно и научно развитие на Плевен и Плевенския край.

След две годишно прекъсване заради пандемията от Ковид 19, Съюзът на учените в България – клон Плевен, проведе конкурс и определи Дружество „Краезнание“ – Плевен за носител на наградата по хуманитаристика на името на Академик Юрдан Трифонов за 2022 г.

Дружеството е създадено през 1990 г. и през своята дългогодишна дейност е постигнало трайни резултати в проучване миналото на Плевенския край. Плевенските краеведи са издали над 140 книги: селищни истории, регионални исторически проучвания, сборници и юбилейни издания.

Дружеството поддържа със СУБ – клон Плевен постоянни творчески отношения, което се отразява положително на изследователската и издателската му дейност. Най-изявените плевенски краеведи са членове на съюза, където срещат подкрепа и стимулиране.

Тържественото връчване на Диплом и плакет с лика на академик Юрдан Трифонов ще се състои на 27 октомври (четвъртък) от 17,00 часа в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

Досегашни носители на наградата са: проф. Михаил  Грънчаров посмъртно, доц. Милко Аспарухов, доц. Свобода Гюрова, писателят Пелин Пелинов, акад. Светлин Русев, Илия Петров, Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“,  Красимир Петров, Теодора Ковачева и Деян Белчев.

АКАД. ЮРДАН ТРИФОНОВ (1864-1949)

Виден български учен – енциклопедист, един от първостроителите на родната наука. Почетен доктор на Софийския университет със значими проучванията в областта на българското езикознание и на старобългарския език, на българската литература през Средновековието и възрожденската ни литературна история, на фолклористиката и българската история – политическа, църковна, културна. За своя роден град акад. Юрдан Трифонов дава твърде много с написването на „История на града Плевен до Освободителната война”, резултат на дългогодишна упорита изследователска работа и заслужено получава престижното признание – „историкът на Плевен”. В знак на признателност и висока оценка на делото му през 2009 г. Съюзът на учените в България – клон Плевен и Община Плевен съвместно учредяват Наградата за хуманитаристика на името на академик Юрдан Трифонов.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...