Акценти
Начало / Здравеопазване / След два месеца – край на извънредното положение в страната

След два месеца – край на извънредното положение в страната

Днес изтича срокът на извънредното положение, въведено в страната ни точно преди два месеца – на 13 март, за овладяване на разпространението на заразата от коронавирус.

За първи път бяхме изправени пред подобно изпитание.

Решението за обявяването на извънредното положение беше взето единодушно от Народното събрание, след като в страната ни бяха регистрирани първите случаи на заразени с коронавирус – в Плевен и Габрово, а в Китай и в Италия заразата покосяваше стотици на ден.

Първоначално извънредните мерки на социална изолация трябваше да продължат само месец, но срокът на извънредното положение беше удължен до 13 май 2020 г.

Затворени бяха заведения, хотели, кина, театри, МОЛ-овете. Останаха да работят само аптеките, дрогериите и хранителните магазини. Затворени бяха училищата, детските градини, университетите. Ученици и студенти преминаха на онлайн обучение. Много институции също промениха режима си на работа и препоръчаха използването на онлайн услугите. Седмица след въвеждането на извънредното положение бяха поставени КПП-та на входовете и изходите на областните градове, беше забранен достъпът  до крайградските паркове, градските градини, детските и спортните площадки.

Стана задължително носенето на маски на открити и закрити обществени места. Бяха въведени сериозни глоби за нарушителите, които по-късно бяха намалени.

Всеки ден Националният оперативен щаб съобщаваше броя на заразените, настанените за лечение в болница и починалите. Въпреки че броят им расте, България е в челните места по нисък брой заразени и починали.

След Великденските празници стигнахме пик на новозаразени. Малко след това започна и разхлабването на мерките и завръщането към нормалния ритъм на живот. Парковете бяха отворени, позволиха разходките в планините, на Гергьовден бяха премахнати и КПП-тата. Отвориха летните градини и терасите на заведенията. При определени условия вече могат да  работят кината, театрите, галериите, библиотеките.

С отменянето на извънредното положение не отпаднаха някои специфични мерки, като спазването на физическа дистанция от поне 1.5 м и носенето на маски в обществения транспорт и на закрити обществени места. Училищата и детските градини остават затворени. Учебната година ще завърши дистанционно, а решение за детските градини все още се очаква.

Междувременно депутатите приеха промени в Закона за здравето и дадоха възможност на Министерски съвет да обявява извънредна епидемична обстановка в отделни населени места по предложение на здравния министър.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...