Акценти
Начало / Икономика / След въвеждане на екотаксата – над милиард по-малко изхвърлени найлонови торбички

След въвеждане на екотаксата – над милиард по-малко изхвърлени найлонови торбички

С над 1 млрд. са намалели изхвърлените в околната среда найлонови торбички след въвеждането на екотаксата, това съобщи при посещението си в Плевен министърът на околната среда и водите Нона Караджова. По думите й, при направено още в средата на 2010 год. проучване над 80% от хората са били съгласни с въвеждането на мярката и са заявили, че тя наистина ще доведе до промяна на техните навици.

Резултатите от започналите от началото на месеца в страната проверки показват, че голяма част от търговците са се съобразили с разпоредбите, а там, където все още се предлагат попадащи в обхвата на таксата торбички, тя се заплаща. Екоминистърът припомни и че глобите за търговци, които не са заплатили екотакса, са в размер между 3 000 и 10 000 лв. Въпреки това, идеята не е да се разоряват магазинчета и пазари, а техните собственици да разберат, че има смисъл от промените.

Нона Караджова съобщи, че до края на 2014 г. всички страни-членки на ЕС трябва да приемат национални програми за предотвратяване образуването на отпадъци. “На първо място е стремежът въобще да не образуваме отпадъци, а ако това се случва – да ги рециклираме или да имаме повторна употреба, на второ е изгарянето им с оползотворяване на енергия и чак на трето – да ги депонираме. А в случая с торбичките ние сме една от първите държави в Европа, въвела мярка за предотвратяване образуването на отпадъци”, обясни още Нона Караджова. Идеята е по аналогичен начин да се намали обема и на хранителните отпадъци, особено в ресторантите, чрез провеждане на информационни кампании.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...