Начало / Здравеопазване / Следващата седмица в Плевен ще заработи Център за кръвна плазма

Следващата седмица в Плевен ще заработи Център за кръвна плазма

Районният център по трансфузионна хематология в Плевен получи основната част от апаратурата за новата лаборатория за извличане на кръвна плазма. То е закупено със средства от дарителската акция на Ротари клуб Плевен Центрум и беше връчено от президента на клуба Николай Савов, Илиян Йончев и Димо Дешев – членове на Борда, както и най-скоро приетият ротарианец в плевенския клуб Георги Прусийски. „Дарителската ни акция „Да спасим човешки животи в битката с COVID 19” се превърна в обща кауза за граждани, бизнес и обществени организации. Тя започна на 17 ноември и досега имаме събрани над 55 хиляди лева”, каза президентът на клуба Николай Савов и още веднъж благодари на всички, които досега подкрепиха кампанията, като подчерта, че тя продължава до края на декември, защото на центъра е нужно още оборудване.

В РЦТХ-Плевен към момента от акцията на ротарианците са доставени апарат за извличане на кръвна плазма, донорски стол, консумативи за началния етап от работата – 54 сета /за 54 донори/, специализирана камера за съхраняване на кръвната плазма, която охлажда до минус 30 градуса, апарат за стерилно свързване, който разделя кръвта на един дарител на три, за да се помогне на трима пациенти, т.е. ефективността става три пъти по-голяма. Закупен е и се чака доставка на хематологичен анализатор – за изследване и пълна кръвна картина на донорите на плазма.

”Апаратурата е избрана от екипа на РЦТХ, като нашето условие бе тя да е налична и да бъде получена по възможно най-бърз начин, защото е важно да спасим човешки животи сега, в разгара на пандемията”, разказа Савов.

До края на месец декември продължава вторият етап на акцията, тъй като е необходимо още оборудване за по-пълноценното функциониране на лабораторията и подобряване на капацитета й. Сред нужното оборудване са силър за стерилно залепване и отрязване на тръбичките на саковете при процеса на преработка при получаването на отделните стандартни дози, както и втори донорски стол, за да може да се ползват едновременно и двата апарата за извличане на кръвна плазма – единият дарен от кампанията на Ротари клуба, другият –дарение от политическа партия.

 „Така се случи, че и двата апарата работят с едни и същи консумативи, което е добре. От понеделник, 7 декември, започваме подбор на донори за кръвна плазма”, каза директорът на РЦТХ-Плевен д-р Анелия Цочева. Преди това, на 3 декември, се очаква екип на Изпълнителната агенция по лекарствата, който да оторизира дейността на новата лаборатория. Д-р Цочева нарече акцията на плевенските ротарианци уникална, защото благодарение на нея за кратко време в най-нужния момент е осигурена основната апаратура за лабораторията. Тя изрази надежда, че и вторият етап ще бъде така успешен, за да бъде плевенският център напълно комплектован.

”Сега е моментът да благодарим на всички граждани от Плевенска област, да ги уверим, че техните лични средства, заделени в този труден момент, са използвани по предназначение, да благодарим на бизнеса, който се включи, без да задава допълнителни въпроси, вярвайки в мисията и коректността на Ротари клуб в подетата дарителска кампания. Благодарим и за подкрепата на Ротари клубовете от региона, които се включиха в кампанията, на Лайънс клубовете от Плевен и София, на големия брой частни болници, които знаят за какво става дума и дадоха своята финансова подкрепа за проекта”, каза в заключение президентът на Ротари клуб Плевен Центрум Николай Савов и добави, че всички пари, които се съберат над необходимата сума, ще бъдат използвани за осигуряване на още консумативи /сетове/, които са на цена от 166 лв за един донор на кръвна плазма.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...