Акценти
Начало / Спорт / СКШ „Плевен XXI” подготвя трети турнир от шахматната верига „Млад гросмайстор“

СКШ „Плевен XXI” подготвя трети турнир от шахматната верига „Млад гросмайстор“

шах
На 18 и 19 януари в хотел „Балкан“ ще се проведе третото издание на шахматния турнир от веригата „Млад гросмайстор“, съобщи за infopleven, треньорът в клуба м.с. Христинка Илиева. За втора поредна  година плевенският клуб взема участие в програмата „ Надеждите на България” за популяризиране на шахмата сред децата. Проектът е спечелен от варненския клуб „Веселин Топалов” и в него, освен плевенчани, вземат участие шахматни клубове от Варна, Благоевград, Пловдив и Шумен. Парите за проекта са осигурени от Фондация „Америка за България”.

В надпреварата в Плевен могат да се включат момичета и момчета до 16 години от Плевен, Червен бряг, Враца и Велико Търново. Според регламента те ще се състезават в три турнира – до 8, до 12 и до 16 години, като ще има отделно класиране за възрастовата група до 10 години. Играе се по „швейцарска” система в 7 кръга с контрола за мислене 60 минути на състезател. Първият кръг ще стартира в 10 часа на 18 януари. В съботния ден ще се изиграят 4 партии.
Заявки за участие се подават до 16 януари тази година. Очаква се в януарската надпревара да се включат и обучаващите се по програмата „Надеждите на България” ученици от ОУ „Д-р Петр Берон” и  НУ „Отец Паисий” – Плевен.

Програмата предвижда през тази учебна година в Плевен да се проведат четири турнира, в които всеки състезател ще трупа точки за генерално класиране. Първите четирима шахматисти от всяка възратова група ще се класират за турнир в Трявна, който ще се проведе през май. Той ще се излъчи сред първенците от Варна, Благоевград, Пловдив, Шумен и Плевен. Освен нагреди, те ще получат и правото да участват в Международния туринр „Надеждите на света”.

 Текст Иво Тодоров

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...