Акценти
Начало / Общество / Скулптори от Коста Рика, Индия и Непал със заявления за участие в Сипозиума по скулптура в Плевен

Скулптори от Коста Рика, Индия и Непал със заявления за участие в Сипозиума по скулптура в Плевен

42 творци от цял свят са подали заявления за участие в първото издание на Симпозиума по скулптура, който ще се проведе през месец септември в Плевен. Срокът за подаване на заявленията изтече на 30 април. Сред кандидатите за участие са скулптори от Коста Рика, Индия, Непал, Тайван.

Сред тях трябва да бъдат избрани петимата, които ще работят в Плевен по време на форума, а творбите им ще красят гаровата градинка.

Конкуренцията е сериозна – 8 творци за едно място, което ще позволи да бъде направена качествена селекция, коментира днес кметът Георг Спартански.

Петима ще са експертите, които ще извършат селекцията на кандидатите. Трима от тях ще са членове на СБХ и Националната художествена академия. В журито също ще са председателят на СБХ-Плевен и представител на Община Плевен.

Симпозиумът няма тема, което дава възможност за разнообразие в изработените творби.  Площадката, на която ще работят авторите, ще е достъпна за свободно посещение. Тя вече се подготвя в базата на фирма „Паркстрой” в началото на парк „Кайлъка”.  Материалът, с който скулпторите ще работят, е доставен от района на Пирин, където се добива най-висококачественият бял мрамор.

Бюджетът на Симпозиума по скулптура е 80 000 лв., включен е в Културния календар на Община Плевен, след одобрение от местния парламент. Според статута му, той ще се провежда на всеки две години.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...