Акценти
Начало / Култура / Скръбна вест! Почина Вера Стефанова

Скръбна вест! Почина Вера Стефанова

На 5 януари  след дълго и мъчително боледуване ни напусна Вера Стефанова – журналист, писател и човек с огромно и щедро сърце. Сръбната вест съобщиха от Дружеството на писателите в Плевен.

Вера Стефанова е родена на 28.11.1939 година в село Паскалевец, община Павликени. Средното си образование е завършила в смесена гимназия “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Велико Търново, а висше, специалност българска филология, в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

След пет учителски години в гимназията в гр. Тръстеник, Плевенско, се посвещава на журналистическата професия. Работи като литературен сътрудник, завеждащ-отдел, заместник-главен и главен редактор във вестник “Септемврийска победа” и неговия наследник – вестник “Посоки”, град Плевен. Територия на творческите й търсения и изяви са литературата, театърът и музиката, културата. Написала е стотици есета, очерци, творчески портрети, репортажи, литературни и театрални статии и рецензии, които носят знака на богата култура, проникновено вглеждане в човешките съдби, силен емоционален заряд и преклонение пред многоцветието, многозвучието и силата на българския език.

Вера Стефанова е била дълги години художествен ръководител на литературен клуб “Пулс” в Плевен.

Автор е на поетичните книги “Безсънно небе” и “Есенни брегове”. Носител е на наградата за цялостно творчество „Александър Муратов“ на Община Плевен и Дружеството на писателите за 2020 г. и други награди за творчески постижения.

През 2008 година е удостоена със званието “Заслужил гражданин на Плевен” за приноса й в развитието на културния живот на града и региона като дългогодишен журналист, литературовед, редактор и активен участник в създаването на духовни ценности

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...